Passen er nog wat struiken in je voortuin? Zoek je een mooie biodiverse afscheiding langs je erf? Of zet je je graag in voor heggenherstel op landschapsschaal? Kom dan op 9 november ook naar het Heggenfestijn!
Het Heggenfestijn wordt georganiseerd door Stichting Hoopheggen, en ook Streektuinen helpt een handje mee. De reden is simpel: heggen zijn fantastisch voor de biodiversiteit, en kunnen ook een geweldige aanvulling zijn op tuinen.
Daarnaast zijn het vaak streekkenmerkende elementen. Daarover lees je hieronder meer. Maar eerst even de praktische zaken. Het Heggenfestijn wordt gehouden op zaterdag 9 november, van 11:00 tot 16:00, in de Overijsselse plaats Wijhe, iets ten zuiden van Zwolle – aan de IJssel:
Deelnemers worden gevraagd van tevoren aan te melden op de site van Hoopheggen. Daar zijn kosten aan verbonden: een ticket kost 35 euro per huishouden, of 20 euro als je ter plekke ook gelijk (veelal autochtoon) heggenplantgoed inslaat. Dat plantgoed kost 10 euro per 5 struiken – en wordt mede beschikbaar gesteld door Stichting Heg & Landschap.
Koffie en thee zijn inbegrepen, net als twee workshops: hoe plant je een heg, en hoe beheer je een heg. Verder zullen er meerdere mensen aanwezig zijn om persoonlijk advies te vragen.
Heggen komen in soorten en maten
Terug naar de streken, en de biodiversiteit. Groene erfafscheidingen komen in soorten en maten, en gaan onder verschillende namen. Zo staan de Friese Wouden en de Kop van Overijssel bekend om de elzensingels, vaak aangevuld met bijvoorbeeld meidoorn, wilde rozen en kamperfoelie.
Of denk aan de eeuwenoude houtwallen op de hogere zandgronden. De restanten lijken nu vaak kale eikensingels, maar ooit hadden ook die (naast een greppel en een aarden wal) een dichte, veekerende struiklaag, met hakhout en doorstruwelen. In de laagveenstreken hoort een andere belangrijke hakhoutvorm landschap en erven te domineren: knotwilgen. Ook dat zijn bolwerken van biodiversiteit, net als de verwante grienden in de laagste delen van het rivierenlandschap.
En dan zijn er als kers op de taart natuurlijk de nog de zogeheten ‘Zeeuwse hagen’, Limburgse graften en natuurlijk de klassieke vlechtheggen van de beekdalen en het rivierenland. En dat brengt ons op 9 november in Wijhe. Daar is lokaal op enkele plekken nog het authentiek cultuurlandschap bewaard – en daarmee ook bronpopulaties voor autochtoon plantmateriaal (onder andere voor heggenherstel!).
Overgebleven IJsselheggen
Ga je vanaf Wijhe bijvoorbeeld een stukje naar het zuiden, dan kom je in de Randerwaarden, naast Zuid-Limburg en de Maasheggen één van de laatste plekken waar in heggen en oud hakhout nog wilde veldesdoorn (Spaanse aak) voorkomt (een belangrijke genenbron om deze wilde versie te behouden).
Vlak ten noorden van Wijhe liggen de Duursche Waarden. Daar komt naast zachthoutooibos ook nog het zeldzamere hardhoutooibos voor. Er groeien nog zwarte populieren en er staat een bijzonder restant van een oeroude heg van gevlochten essen!
Ook pal aan de overkant van de rivier bevindt zich een kronkelwaard (de Vorchter waarden) met overblijfselen van historische IJsselheggen. De eenstijlige meidoorn is er de belangrijkste struik, aangevuld met onder andere sleedoorn, hondsroos, gladde iep, vlier, rode kornoelje en de zeldzamere tweestijlige meidoorn.
Overzicht van ‘IJsselbomen’
Wil je meer weten over de wilde populaties bomen en struiken in het IJsseldal? Bekijk dan – onder het kopje ‘icoonsoorten’ – ons overzicht van bomen en struiken op de speciale streekpagina voor het IJsseldal.
Wil je na afloop van het heggenfestijn ook nog een kennis maken van de bijzondere kruidenrijkdom langs de IJssel? Neem dan ook nog even gauw een kijke in een andere bijzondere streektuin in Wijhe: de publiek toegankelijke Heemtuin Veermans Hof IJsselflora. Rapunzelklokje, gewone agrimonie, wilde kievitsbloem, heggenrank en zelfs besanjelier groeien en bloeien daar, naast nog tientallen andere streekeigen IJsselsoorten.
Al met al veel redenen om Wijhe te bezoeken – en dan hopelijk op 9 november!