IJsseldal

Het IJsseldal is, net als de andere grote rivierstreken, rijk aan uiterwaardnatuur. Dat is een relatief voedselrijk en kalkrijk milieu, waar van oorsprong een cultuurlandschap met grote biodiversiteit voorkwam.

In onbemeste begraasde graslanden kunnen in dat milieu rijke plantengemeenschappen ontstaan, net als op gehooide dijkhellingen – zoals glanshaverhooiland. Van oorsprong was het gebied ook rijk aan heggen, gebaseerd op eenstijlige meidoorn, maar ook rijk aan andere soorten, zoals veldesdoorn, sleedoorn, rode kornoelje en wilde rozen.

Wat het IJsseldal onderscheid van enkele andere grote rivierstreken, is dat het (geomorfologisch) ook nog met recht een ‘dal’ genoemd kan worden. Alhoewel uiterwaarden in Nederland sinds de indijking (door opslibbing met klei) hoger zijn komen te liggen dan het achterliggende cultuurland, wordt het IJsseldal op enige afstand van de rivier daadwerkelijk omlijst door hogere gronden – de Veluwe aan de westkant, en dekzanden met de heuvelruggen van Salland en de Achterhoek aan de oostkant.

De beste manier om de streek te begrenzen, is dan ook kijken naar dit oorspronkelijke dal – dat breder is dan de huidige uiterwaarden. De beste begrenzing is dan de overgang van rivierklei (en rivierzand) naar Pleistoceen zand.

Ik houd niet van strakke tuinen. Ik vind het leuk als het een beetje rommelig is en dan zien wat er voorbij komt.

Waar precies?

De IJssel stroomt van Arnhem via Zutphen, Deventer en Zwolle naar Kampen en Genemuiden aan het Zwarte Water. De streek wordt in het noordoosten begrensd door de streek Friese Wouden en Weerribben en het Reestdal, ten oosten (van noord naar zuid) door de Vechtstreek, de Sallandse Heuvelrug en Regge en de Achterhoek, ten zuiden door Gelderse Poort en Pannerden en ten westen door Centrale Stuwwallen (waaronder de Veluwe).

Voeg jouw tuin toe aan IJsseldal!

Icoonsoorten van IJsseldal

Een echte icoonsoort van het IJsseldal is de besanjelier. In Nederland is het een bedreigde en zeer zeldzame kleine klimplant, die naast het zuidelijk IJsseldal (van Arnhem tot Zutphen) ook nog heel lokaal voorkomt in de uiterwaarden van de Gelderse Poort.

Voor de noordelijke monding van de IJssel is de wilde kievitsbloem dé icoonsoort. Deze staat vooral langs het Zwarte Water en de monding van de Overijsselse Vecht daarin. Deze stroomdalgraslanden, die ’s winters horen te overstromen, vormen een zee van kievitsbloemen: 80 procent van de Nederlandse exemplaren en ook voor Europa als geheel een belangrijke populatie van dit overal zeldzame wilde bolgewas.

De uiterwaarden van de IJssel zijn voor Nederland ook de belangrijkste overgebleven groeiplek van de zeer zeldzame liggende ereprijs, ook een echte icoonsoort van de IJssel. Bloeiende kruiden die verder in de biodiverse graslanden langs de IJssel thuishoren, zijn onder andere beemdkroon, knoopkruid, gewone agrimonie, duifkruid en veldsalie.

Ook het rapunzelklokje (of repelsteeltje) is een karakteristieke IJsselsoort – een prachtig klokje dat als tuinplant ook een goede keuze is voor liefhebbers van de klokjesbijen, die met zowel de grote als de kleine klokjesbij (en de klokjesdikpoot) in het IJsseldal voorkomen. Meer streekkenmerkende bijensoorten zijn onder andere de zeldzame donkere klaverzandbij (liefhebber van rode klaver, witte klaver en gewone rolklaver) en de zeer zeldzame gedrongen wespbij en borstelwespbij.

Een grotere kans om in het IJsseldal waar te nemen biedt de heggenrankbij, mits je heggenrank in je tuin hebt – een intrigerende klimplant met mannelijke en vrouwelijke exemplaren die voorkomt op de kalkrijke rivierafzettingen.


Icoonvlinders van het IJsseldal zijn de splinterstreep, met onder andere meidoorn en sleedoorn als waardplant, en de sleedoornpage – die volledig afhankelijk is van (wilde) sleedoorn.

Eenstijlige meidoorn en sleedoorn zijn dan ook kenmerkende struiken die goed aanslaan op de kalkrijke rivierklei. Andere kenmerkende soorten zijn veldesdoorn, rode kornoelje, wegedoorn, schietwilg, zuurbes, hondsroos, viltroos, beklierde heggenroos en de zwarte populier.

Flora

Beemdkroon
Beemdkroon
Besanjelier
Besanjelier
Duifkruid
Duifkruid
gewone agrimonie
Gewone agrimonie
Groot Streepzaad
Groot streepzaad
tmp-image10
Heggenrank
Waardplant voor de Heggenrankbij
Hondsroos
Hondsroos
Knoopkruid
Knoopkruid
Liggende ereprijs
Liggende ereprijs
rapunzelklokje
Rapunzelklokje

Fauna

Esdoorndwergspanner
Esdoorndwergspanner
Haar waardplant is veldesdoorn
grote klokjesbij
Grote klokjesbij (v)
kleine klokjesbij
Kleine klokjesbij (v)
img-kleineklokjesbij
Kleine klokjesdikpoot
klokjesdikpoot
Klokjesdikpootbij (v)
Sleedoornpage
Sleedoornpage
Heeft de sleedoorn als waardplant.

Wat betekent dit voor jouw tuin?

Struiken en bomen slaan over het algemeen goed aan op rivierkleiafzettingen. Wel is het zo dat rivierafzettingen langzaam een deel van hun kalkrijkdom verliezen, naarmate ze langer door bedijking zijn afgesloten van de directe invloed van rivierwater. Deze verzuring is eenvoudig te verhelpen door wat kalk te strooien – om daarmee het milieu in de actieve overstromingsvlakte (tegenwoordig dus de uiterwaarden) weer te evenaren.

Een zorg voor ecologische tuinen in de IJsselstreek kan zijn dat ze te voedselrijk worden, waardoor bijvoorbeeld bloemenweiden zouden vergrassen. Het is daarom sterk af te raden (en op rivierklei sowieso onnodig) om tuinaarde of gazonmest te gebruiken. In plaats daarvan komt het de bloemrijkdom ten goede om stukken gras of bloemenweide te maaien en dat maaisel af te voeren.

 

Bloemenweide maken?

Reserveer hier IJsseldal-streektuinmengsel

De inheemse kwekerij Cruydt-Hoeck heeft samen met Streektuinen.nl voor elk van de 25 streken een apart mengsel ontwikkeld van bloeiende kruiden die goed passen in de bewuste streek, en tot hun recht kunnen komen in tuinen.

Verhalen uit IJsseldal

Wij willen heel graag meer verhalen gaan vertellen (in tekst en beeld) over icoonsoorten en andere unieke natuur per streek, over individuele streektuinen, en wellicht ook Streektuindagen organiseren waarbij jullie bij elkaar op bezoek kunnen gaan voor inspiratie. Meld dus vooral je tuin aan. Je kunt dan als je dat leuk vindt ook iets vertellen over jouw tuin!

Kattenstaart: een prachtige moerasplant voor in de tuin (zeker als je in het rivierengebied woont)

Ook de grote kattenstaart staat alweer een tijd in bloei. Het is een bijzondere plant, want in Nederland het enige lid van de kattenstaartfamilie. Toch lijkt de bloemvorm in de...

Kom op 9 november ook naar het Heggenfestijn in Wijhe (en ga met plantgoed naar huis)

Passen er nog wat struiken in je voortuin? Zoek je een mooie biodiverse afscheiding langs je erf? Of zet je je graag in voor heggenherstel op landschapsschaal? Kom dan op...

Ook genieten van slobkousbijen in je tuin? Dan heb je deze vochtminnende plant nodig

Als we aandacht besteden aan kattenstaart en de kattenstaartdikpoot, dan moeten we eigenlijk ook even stilstaan bij die andere zomerse oeverbloeier: grote wederik. De gele bloemen staan prachtig complementair naast...

Terugluisteren: Vroege Vogels bezoekt twee streektuinen (en ontdekt dat de ene rivier de andere niet is)

Tsjirp, tsjirp! Heb je het al gehoord? Vroege Vogels-verslaggever Henny Radstaak heeft in twee verschillende streken een streektuin bezocht! Over bijvoorbeeld grasklokjes en klokjesbijen, balkons en erven, zweefvliegen en vijvers,...

Wilde peen: gonzende nectarbron én waardplant

Het zal jullie niet ontgaan zijn: de wilde peen staat weer in bloei. Bermen en ook ecologische tuinen worden weer gesierd door de grote witte schermen van ragfijne bloemetjes, die...

Tuinen in deze streek

Wilde bloementuin Harculo

Veel inheemse struiken, rozenbottel, teunisbloem, distel, klaproos, cichorei, goudsbloem, slaapmutsje

Aan de Kanaaldijk

Heg van sleedoorn, meidoorn en hondsroos. Daarnaast een beukenhaag, vlinderstruiken, hemelsleutel en fruitbomen.

Ammerlaantuin

Open tuin deels in de zon , deels in de schaduw. Vijver Serre met sedumdak op het zuiden. Nu hoog...

Vogelbosje

Verschillende bomen; wilg, populier, eik, beuk, kastanje, els, esdoorn, berk. Vogelbosjes: meidoorn, sleedoorn, gelderse roos, lijsterbes, vlier, zwarte bes, rode...

Rommelige voortuin

Beukenheg en een aantal sierperen zorgen voor wat 'structuur' in de tuin, de rest van de begroeiing is lekker rommelig....

Jardin de Ana

Alles mag er groeien, natuurlijke tuin. Gras wordt zelden gemaaid, grond niet omgewoeld. Veel eetbare planten, onkruid, een rode kornoelje...

De Steege

Onze tuin is zeer rijkelijk behegd. De heggen koppelen het erf met het nabijgelegen bos. Ook hebben we kruidenrijk grasland...

Heemtuin Veermans Hof IJsselflora

In onze heemtuin van IVN Olst- Wijhe is de IJsselflora nagebootst met een Dijkhelling, Rivierduin, Zandberm. Daarnaast zijn er een...

Lokale initiatieven