Kattenstaart: een prachtige moerasplant voor in de tuin (zeker als je in het rivierengebied woont)

Brabantse Maasstreek, Friese Meren tot Weerribben, Gelderse Poort en Pannerden, Hollands en Utrechts laagveengebied, IJsseldal, Laaglandrivieren, Limburgse Maasstreek, Regge en Sallandse Heuvelrug

Ook de grote kattenstaart staat alweer een tijd in bloei. Het is een bijzondere plant, want in Nederland het enige lid van de kattenstaartfamilie. Toch lijkt de bloemvorm in de verte wel een beetje op een lipbloemige. Dat denkt in elk geval deze tuinbezoekende grote wolbij op de bijgevoegde foto. Dat is een wilde bijensoort die verder vooral graag vliegt op lipbloemige soorten als betonie en moerasandoorn.

Grote kattenstaart is een schitterende vochtminnende tuinplant voor wie een vijver, moeras, wadi of slootkant heeft. Ook vlinders bezoeken de hoge paarse bloemtrossen graag om even wat nectar bij te tanken.

Toch is de echte bekroning voor kattenstaart een bestuiver die volledig afhankelijk is van de unieke samenstelling van het stuifmeel: de kattenstaartdikpoot.

Die bij is een stuk minder algemeen dan de waardplant. De grootste kans op een tuinbezoek heb je als je in het rivierengebied woont, van de Limburgse Maas tot de IJssel in het oosten – en de laaglandrivieren in het westen. Ook in de zuidelijk deel van de veenweiden van het Groene Hart komt de soort voor, net als langs kattenstaartoevers in de Weerribben. Tot slot komt de soort lokaal voor langs beken in Noord-Brabant en bijvoorbeeld de Regge in Overijssel.

Eén enkele plant kattenstaart is niet genoeg voor een populatie: de vrouwtjes van de kattenstaartdikpoot hebben flinke hoeveelheden van het kattenstaartstuifmeel nodig: om één broedcel van voldoende voeding te voorzien, moeten ze maar liefst 245 van de prachtige paarse bloemen bezoeken. Daarvan zitten er gelukkig wel een groot aantal aan één stengel.

Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Hotel_front-streektuinen-scaled

Koop hier een goed bijenhotel

Wij verkopen enkele hoogwaardige bijenhotels voor mensen die de biodiversiteit in hun tuin willen versterken. Bekijk ons aanbod.

Andere verhalen

Noodlijdende egel heeft een aaneengesloten leefgebied nodig, met centrale rol voor groene tuinen (dus laten we daaraan bouwen!)

Door schaalvergroting in de landbouw zijn egels toenemend afhankelijk van tuinen. Maar tuinen verstenen. Ze worden afgeschermd met schuttingen. Soms wordt er zelfs gif gebruikt. Diana Pak, een van de...

Gezocht: groene tuiniers in Ommen die Vechtdalbloemen (of streekstruiken) willen in hun tuin

Streektuinen zoekt groene tuiniers in Ommen en Arriën die het leuk vinden om voor hun tuin een gratis pakket bloeiende streekplanten te ontvangen, bestaande uit grote tijm, lange ereprijs, blauwe...