Vechtdal

Uniek aan het Vechtdal zijn de stroomdalgraslanden langs de Overijsselse Vecht. Deze regenrivier stroomt bij Gramsbergen Nederland binnen met water dat dankzij Duitse gesteenten wat kalk bevat. Vroeger slingerde de rivier breed door het landschap en ook tegenwoordig kan de Vecht op sommige plekken ’s winters nog ver buiten de oevers treden. Mede dankzij het kalkrijke water bevindt zich hier vaak nog zeer hoogwaardige natuur, met bloeiende struwelen en een grote rijkdom aan bloeiende kruiden, bijen en vlinders.

Ecologisch tuinieren geeft mij veel plezier. In het voorjaar geniet ik van de citroenvlinders, dankzij de sporkehout die mijn zwager achter in de tuin heeft geplant.

Waar precies?

De Vecht stroomt van Gramsbergen naar Hardenberg, Ommen, Dalfsen en mondt bij Zwolle uit in het Zwarte Water. Daar, ten westen, begint de streek van het IJsseldal. Ten zuiden bevindt zich de streek Regge en Sallandse Heuvelrug, ten zuidoosten streek Twente, ten noordoosten de grote streek van het Drents Plateau en ten noorden de kleinere streek van het Reestdal

Voeg jouw tuin toe aan Vechtdal!

Icoonsoorten van Vechtdal

De stroomdalgraslanden zijn rijk aan allerlei bloeiende kruiden. Eén daarvan is het symbool van de Vechtstreek: de steenanjer, ook wel aangeduid als Vechtanjer. Deze roze bloem bloeit vaak samen met grote tijm, grasklokje en geel walstro. Dit zijn soorten die van voedselarm (maar kalkrijk) zand houden – en ’s zomers goed tegen droogte kunnen. Op iets vochtiger plekken zijn blauwe knoop en lange ereprijs kenmerkend, ook bloemen die veel insecten aantrekken. Eerder in het seizoen bloeien bijvoorbeeld de akkerhoornbloem, knolboterbloem en het hondsviooltje.

Ook doornstruwelen zijn kenmerkend. Langs de oevers van de Vecht komen nog een van de grootste wilde (‘autochtone’) populaties van de sleedoorn voor. Voor genenbehoud is het belangrijk om deze populatie te beschermen en versterken. Bij aanplant is het dus belangrijk om ook specifiek autochtone sleedoorn te planten (en niet ‘reguliere’ – genetisch een andere struik). De sleedoornstruwelen worden aangevuld met tal van andere wilde struiken, waaronder wilde rozen zoals de egelantier. Ook wegedoorn en de tweestijlige meidoorn komen er nog wild voor. De kenmerkende wilg voor het Vechtdal is de bittere wilg, die langs oevers groeit. Ook al deze struiken houden niet van al te zure grond (en krijgen dus graag wat kalk).

Op plekken met wilde stroomdalflora leeft nog een grote diversiteit aan insecten. Door de aanwezigheid van grasklokje komt naast de klokjesdikpoot en grote klokjesbij mogelijk ook de kleine klokjesbij nog voor. Bijzondere bijensoorten die je kunt aantreffen in de Vechtstreek zijn bijvoorbeeld de geelstaartklaverzandbij (die onder andere blij wordt van gewone rolklaver) en de stomptandwespbij (die weer voornamelijk afhankelijk is van de geelstaartklaverzandbij).

Iconische vlinders van de Vechtstreek zijn bijvoorbeeld de schijn-nonvlinder en de eveneens vrij zeldzame donkere wapendrager. De laatste heeft inheemse wilgensoorten als waardplant. Dat geldt ook voor een prachtige dagvlinder in het Vechtdal: de grote weerschijnvlinder. Die is iets kieskeuriger, met een voorkeur voor volgroeide boswilgen in de buurt van water. Dankzij hondsviooltjes komt de kleine parelmoervlinder voor, door wegedoorn en sporkehout een overvloed aan citroenvlinders en de sleedoornpage leeft rond de voor het Vechtdal kenmerkende sleedoornstruwelen.

Tot slot kan een belangrijke amfibie niet onvermeld blijven: de knoflookpad. Het Vechtdal en het IJsseldal herbergen in Nederland de twee grootste populaties van deze zeldzame kikker. De soort is afhankelijk van kleine poelen naast hogere zandige gronden die bij voorkeur ’s winters niet overstromen.

Flora

Akkerhoornbloem
Akkerhoornbloem
Blauwe knoop
Blauwe knoop
Gelderse Roos
Egelantier
Geel walstro
Geel walstro
Grote tijm
Grote tijm
Hondsviooltje
Hondsviooltje
Onder andere de waardplant voor de kleine parelmoervlinder.
Knolboterbloem
Knolboterbloem
Lange ereprijs
Lange ereprijs
Sleedoorn
Sleedoorn
Waardplant voor de sleedoornpage
steenanjer vechtanjer
Steenanjer
De steenanjer kan wat extra kalk gebruiken

Fauna

Citroenvlinder, Kars Veling
Citroenvlinder
Inheemse nectarplanten waar ze vaak op worden aangetroffen zijn koninginnenkruid en grote kattenstaart.
Screenshot
Donkere wapendrager
Heeft inheemse wilgensoorten als waardplant.
De grote weerschijnvlinder
Grote weerschijnvlinder
Heeft een voorkeur voor volgroeide boswilgen in de buurt van water.
img-kleineklokjesbij
Kleine klokjesdikpoot
Kleine parelmoervlinder
Kleine parelmoervlinder
Schijn nonvlinder
Schijn-nonvlinder
Sleedoornpage
Sleedoornpage
Heeft de sleedoorn als waardplant.

Wat betekent dit voor jouw tuin?

Meest karakteristiek en ecologisch zeer waardevol zijn in de Vechtstreek de stroomdalgronden. Dit zijn zandgronden die bij (zeer) natte winters deels kunnen overstromen door de Vecht, en daardoor wat kalkrijker zijn dan de zandgronden op grotere afstand van de rivier. Om dit milieu na te bootsen in de tuin, valt het aan te raden wat kalk te strooien (maar beslist geen tuinaarde of andere meststoffen).

Dat helpt bijvoorbeeld bij de aanplant van kenmerkende struwelen met sleedoorn, meidoorn en wilde rozen – en ook bij de typische kruidlaag, met (kalkminnende) soorten als grote tijm, steenanjer, geel walstro, hondsviooltje en misschien zelfs duifkruid. In een voedselarme omgeving met voldoende kalk kunnen deze soorten een gesloten kruidlaag vormen. Ze zijn ook goed bestand tegen droogte, en staan graag in de volle zon. Is de tuin te voedselrijk (bijvoorbeeld door eerder gebruik van tuinaarde of gazonmest, of op oude landbouwgrond) dan helpt het om regelmatig te maaien en dat maaisel af te voeren.

In vochtiger delen van de tuin kunnen kenmerkende soorten als blauwe knoop en lange ereprijs tot hun recht komen – en bijvoorbeeld de bittere wilg. Visvrije vijvers in tuinen en op erven kunnen een belangrijke rol spelen in behoud van de knoflookpad en andere amfibieën – net als van allerlei soorten libellen en waterjuffers.

Bloemenweide maken?

Reserveer hier Vechtdal-streektuinmengsel

De inheemse kwekerij Cruydt-Hoeck heeft samen met Streektuinen.nl voor elk van de 25 streken een apart mengsel ontwikkeld van bloeiende kruiden die goed passen in de bewuste streek, en tot hun recht kunnen komen in tuinen.

Verhalen uit Vechtdal

Wij willen heel graag meer verhalen gaan vertellen (in tekst en beeld) over icoonsoorten en andere unieke natuur per streek, over individuele streektuinen, en wellicht ook Streektuindagen organiseren waarbij jullie bij elkaar op bezoek kunnen gaan voor inspiratie. Meld dus vooral je tuin aan. Je kunt dan als je dat leuk vindt ook iets vertellen over jouw tuin!

Echt ‘schrale’ soorten zaaien? Zorg dan voor een zeer arm zaaibed – of overweeg een groendak!

September en oktober zijn perfecte maanden om te zaaien. Dat najaar is geschikter vanwege de lagere concurrentie van snelgroeiende eenjarigen, zoals spurrie en melganzevoet. Sommige vaste en tweejarige soorten maken...

Geweldig nieuws: Cruydt-Hoeck maakt nog dit zaaiseizoen alle streektuinmengsels beschikbaar – eerste streken kunnen vandaag al aan de slag!

Inheemse zaden kwekerij Cruydt-Hoeck heeft besloten alle 25 streektuinmengsels nog dit zaaiseizoen samen te stellen. Gisteren is het mengen van de wilde planten-zaden en vullen van de eerste zakjes begonnen...

Ook genieten van slobkousbijen in je tuin? Dan heb je deze vochtminnende plant nodig

Als we aandacht besteden aan kattenstaart en de kattenstaartdikpoot, dan moeten we eigenlijk ook even stilstaan bij die andere zomerse oeverbloeier: grote wederik. De gele bloemen staan prachtig complementair naast...

Terugluisteren: Vroege Vogels bezoekt twee streektuinen (en ontdekt dat de ene rivier de andere niet is)

Tsjirp, tsjirp! Heb je het al gehoord? Vroege Vogels-verslaggever Henny Radstaak heeft in twee verschillende streken een streektuin bezocht! Over bijvoorbeeld grasklokjes en klokjesbijen, balkons en erven, zweefvliegen en vijvers,...

Vrolijk krantenbericht over nóg een Overijsselse streektuin (waar zaden van kaasjeskruid blijkbaar voor het oprapen zijn)

De Stentor bezocht de streektuin van Wim Waanders in Ommen. Die tuin is volop in ontwikkeling. De visvrije vijver is net nieuw aangelegd, maar bruist nu al van de waterkevers,...

Winters hoogwater zegen voor (verzuurde) Overijsselse stroomdalflora

Het hoogste water in meer dan 25 jaar: in december 2023 kregen Vecht, Dinkel en Regge de volle laag. Gevolg: grootschalige overstromingen van oeroude koelanden, sleedoornstruwelen, rivierduinen én de Ommermars,...

Tuinen in deze streek

Collectieve moestuin met streekeigen ‘Vechtdalheg’

De tuin is een collectieve biologische moestuin bij Ommen. Deze heeft een ideële doelstelling: een groep vrijwilligers werkt op het...

Stap voor stap-tuin

We wonen nu 8 jaar in Ommen en zijn de tuin stap voor stap aan het herinrichten naar een meer...

Wilde Voedseltuin

Wilde tuin waar alles (met mate) mag bloeien.

Tuin van Suzanne en Rob

Aan de bosrand gelegen met boomgaardje, voedselbosrand, moestuin met veel bloemen, kruiden, struiken en bomen. Veel, maar niet alles, inheems.

De Straatboerderij

- De Straatboerderij is een donatiehub van tuinplanten, voor en door inwoners van Zwolle en omstreken. - Een tuin voor...

Vechtdal tuintje

Wij zijn het experiment aangegaan om uitsluitend met inheemse kruiden, bomen en struiken te werken in onze tuin van ongeveer...