Streekeigen struwelen voor tuinen door heel Nederland

Naast de aanleg van ‘streekeigen struwelen‘, zet Streektuinen zich ook in voor de aanleg van streekeigen bloemenweides. Dat kan dankzij de 25 verschillende streektuinmengsels van inheemse kwekerij Cruydt-Hoeck.

In 2025 start Streektuinen een speciaal project voor de aanleg van streekeigen bloemenweides bij ‘natuurhuisjes’. Dat zijn vakantiewoningen die verspreid door Nederland liggen in natuurrijke gebieden – en verhuurd worden op Natuurhuisje.nl. Natuurhuisje draagt 5 procent van de omzet af aan lokale natuurprojecten, en wil ook de biodiversiteit in de directe omgeving van de vakantiewoningen versterken. Natuurhuisje maakt daarom geld beschikbaar om de aanleg van de bloemenweides mogelijk te maken. 

Eerste 100 bloemenweides in Drenthe (daarna ook elders)

Het gaat in 2025 om de ‘pilot’ van het project. Daarin worden streekeigen bloemenweides aangelegd in de tuinen van zo’n honderd natuurhuisjes in de streek Drents Plateau en Friese Wouden. De bloemenweiden worden aangelegd en ingezaaid door de duurzaamste hovenier van Nederland (prijs, 2024) Jos van den Akker,  die zelf ook uit de streek komt (Oosterwolde, Friesland) en door eigenaren van de Natuurhuisjes zelf. Na het eerste jaar worden ook in de overige ecologische streken van Nederland bloemenweides aangelegd in de tuinen van aangesloten vakantiewoningen.

Een streekeigen bloemenweide kun je ook prima zélf aanleggen. In deze instructievideo leggen we uit hoe je dat kunt aanpakken:

Een streekeigen bloemenweide bestaat uit een mengsel van bloeiende kruiden die oorspronkelijk voorkomen in de omgeving, goed tot hun recht kunnen komen in tuinen – én hoge waarde hebben voor de natuur, bijvoorbeeld doordat ze vlinders en bijen van voedsel voorzien. Lang niet elke bloemenweide heeft evenveel waarde voor de biodiversiteit. Bij een bloemenweide die bestaat uit streekeigen soorten is die waarde het hoogst. Omdat het bovendien om kenmerkende soorten voor de regio gaat, past zo’n bloemenweide ook het meest natuurlijk in het oorspronkelijke landschap.

Schermhavikskruid en echte guldenroede

In dit geval gaat het om van oorsprong kenmerkende weidebloemen voor het Drents Plateau en de Friese Wouden, zoals grasklokje, schermhavikskruid, kleine leeuwentand, echte guldenroede en blauwe knoop. (In totaal gaat het bij dit Streektuinmengsel om 25 verschillende soorten.)

Tot slot wil én krijgt het oog ook wat: de ‘streekweide’ bestaat uit soorten die in het zomerhalfjaar in verschillende kleuren bloeien, en zo tezamen een mooi levend boeket vormen.

De zadenmengsels van de 24 overige streken hebben elk weer hun eigen samenstelling. Zo leggen we in onderstaande video een bloemenweide aan met het streektuinmengsel voor het Reestdal, een streek die van oorsprong onder andere rijk was aan natte hooilanden met echte koekoeksbloem:

Bloemenweide met wilde marjolein in tuin bij huis
Een voorbeeld van een bloemenweide (met op de voorgrond wilde marjolein en geel walstro) bij een landelijk gelegen huis. Beeldrechten: Cruydt-Hoeck.

Partners

Partners

De streekeigen bloemenweides in tuinen van vakantiewoningen komen tot stand door samenwerking met en financiering door Natuurhuisje.

Natuurhuisje helpt mee met de financiering van meerdere kleinschalige natuurprojecten in Nederland, waarbij concrete resultaten worden geboekt voor de biodiversiteit. Dat gaat van het graven en onderhouden van poelen voor bijvoorbeeld boomkikkers, het versterken van het leefgebied van de heggenrankbij tot het promoten van gebiedseigen struwelen met autochtoon plantgoed.

Bij het project wordt verder samengewerkt met duurzame hovenier Jos van den Akker, die samen met collega’s de eerste 50 bloemenweides aanlegt, en met inheemse zadenkweker Cruydt-Hoeck, die voor elk van de 25 ecologische streken een apart streektuinmengsel heeft gemaakt. Deze zadenmengsels worden gebruikt om streekeigen bloemenweides aan te leggen.

De streek is voor mij het uitgangspunt. Ik ga regelmatig naar een aantal lokale gebieden om de natuur te observeren. En met ontwerp en aanleg houden we zo veel mogelijk rekening met de natuurlijke leefomgeving van alle levende organismen die in die streek voorkomen door te
observeren. Lokale natuur versterken we door zoveel mogelijk inheems en streekeigen soorten te gebruiken waardoor je de biodiversiteit kunt borgen. Met dat uitgangspunt heb je de basis van biodiversiteit goed ondersteund.” Jos van den Akker

Bijzondere struiken uit jouw streek

Welke inheemse bomen en struiken zijn kenmerkend voor jouw streek? Daar hebben wij natuurlijk een overzicht van gemaakt. Waar je ook woont, genieten van een streekeigen struweel is altijd mogelijk!