Reestdal

Het Reestdal is een kleine, maar karakteristieke streek, gecentreerd rond de 35 kilometer lange, natuurlijk meanderende beek de Reest, tevens grensbeek tussen Drenthe en Overijssel. Het Drents Landschap spreekt van een uniek landschap, “dat niet echt te vergelijken is met andere beken in Drenthe”. Vlak langs de beek komen bloemrijke vochtige hooilanden voor. Op hogere gronden wordt dit begeleid door heidevelden en een lokaal nog intact cultuurlandschap met essen.

Ecologisch tuinieren geeft mij veel plezier. In het voorjaar geniet ik van de citroenvlinders, dankzij de sporkehout die mijn zwager achter in de tuin heeft geplant.

Waar precies?

De Reest ontspringt tussen Slagharen, Lutten en Dedemsvaart en stroomt dan langzaam naar Meppel. Aan de noordkant begint het Drents Plateau (zie die streek) en aan de zuidkant wordt de streek begrensd door de Vechtstreek. Aan de westkant, bij Meppel, grenst de streek aan de laagveenstreek van de Weerribben.

De Reest is zelf een veenontginningsbeek die een loop heeft gekozen door het noordelijkste deel van het ‘oer-Vechtdal’. Oorspronkelijk werd het beeksysteem van het riviersysteem van de Vecht gescheiden door uitgestrekte ‘woeste gronden’ met droge en natte heide. Dit grensgebied tussen de twee streken is sinds de uitvinding van kunstmest en de latere ruilverkaveling grotendeels landbouwgebied geworden – met uitzondering van bosstroken. Woon je in zo’n overgangsgebied? Laat je dan vooral door beide streken inspireren!

Het oorspronkelijke cultuurlandschap met biodiverse essen kan onder andere bewonderd worden rond de Overijsselse plaats Avereerst.

Voeg jouw tuin toe aan Reestdal!

Icoonsoorten van Reestdal

Oevers worden gesierd door dotterbloemen, die lokaal ook voorkomen in de natste schrale graslanden (‘dotterbloemhooilanden’). Vochtig hooiland wordt verder gekarakteriseerd door onder andere echte koekoeksbloem, scherpe boterbloem, grote ratelaar en blauwe knoop.

Waar die via biologische landbouw in gebruik zijn, zijn de essen (opgehoogde akkers met bijvoorbeeld rogge en boekweit) nog rijk aan eenjarige akkerbloemen, zoals korenbloem, grote klaproos, bleke klaproos, ganzenbloem en smalle wikke.

Het Reestdal profiteert mee van het relatief hoge aandeel iconische bijensoorten van het nabijgelegen Drents Plateau. Daarnaast kun je er iets algemenere soorten, zoals de kleine roetbij, eenvoudig waarnemen, mits er voldoende bloeiende (gele) composieten zijn, zoals biggenkruid, vertakte leeuwentand of muizenoor. Karakteristieke vlinders zijn onder andere de braamvlinder en ook de zeldzame dotterbloemoermot (een microvlinder) is er waargenomen – dankzij de dotterbloemhooilanden.

De meest kenmerkende wilg van het Reestdal is de laurierwilg. In oude boskernen en houtwallen komen verder nog wilde populaties voor van eenstijlige meidoorn, hondsroos, beklierde hondsroos, geoorde wilg, wilde lijsterbes, gewone vogelkers, bosaalbes, zwarte bes, Gelderse roos, sporkehout, els en es.

Flora

Biggenkruid
Biggenkruid
Blauwe knoop
Blauwe knoop
bleke klaproos
Bleke klaproos
Viburnumopulus. gelderse roos .bloei
Gelderse roos
Screenshot 2024-06-22 at 10.53.43
Gele ganzenbloem
Gewone dotterbloem
Gewone dotterbloem
Grote papaver
Grote klaproos
grote ratelaar
Grote ratelaar
Hondsroos
Hondsroos
Korenbloem
Korenbloem

Wat betekent dit voor jouw tuin?

Het Reestdal heeft duidelijke gradiënten van droog naar nat. Dat betekent dat je wat te kiezen hebt, al naar gelang je tuin op droge (zonnige) grond ligt, of dat je ook ruimte hebt voor een vochtiger deel.

In een vochtiger deel komen de kenmerkende hooilandbloemen tot hun recht, net als bijvoorbeeld de laurierwilg – de drogere delen zijn geschikt voor eenjarige akkerbloemen. Een veldje met akkerbloemen moet wel elke herfst of vroeg voorjaar even omgespit worden, zodat de lichtgevoelige zaden kans krijgen om te kiemen.

Bloemenweide maken?

Reserveer hier Reestdal-streektuinmengsel

De inheemse kwekerij Cruydt-Hoeck heeft samen met Streektuinen.nl voor elk van de 25 streken een apart mengsel ontwikkeld van bloeiende kruiden die goed passen in de bewuste streek, en tot hun recht kunnen komen in tuinen.

Verhalen uit Reestdal

Wij willen heel graag meer verhalen gaan vertellen (in tekst en beeld) over icoonsoorten en andere unieke natuur per streek, over individuele streektuinen, en wellicht ook Streektuindagen organiseren waarbij jullie bij elkaar op bezoek kunnen gaan voor inspiratie. Meld dus vooral je tuin aan. Je kunt dan als je dat leuk vindt ook iets vertellen over jouw tuin!

Echt ‘schrale’ soorten zaaien? Zorg dan voor een zeer arm zaaibed – of overweeg een groendak!

September en oktober zijn perfecte maanden om te zaaien. Dat najaar is geschikter vanwege de lagere concurrentie van snelgroeiende eenjarigen, zoals spurrie en melganzevoet. Sommige vaste en tweejarige soorten maken...

Ook genieten van slobkousbijen in je tuin? Dan heb je deze vochtminnende plant nodig

Als we aandacht besteden aan kattenstaart en de kattenstaartdikpoot, dan moeten we eigenlijk ook even stilstaan bij die andere zomerse oeverbloeier: grote wederik. De gele bloemen staan prachtig complementair naast...

Vrolijk krantenbericht over nóg een Overijsselse streektuin (waar zaden van kaasjeskruid blijkbaar voor het oprapen zijn)

De Stentor bezocht de streektuin van Wim Waanders in Ommen. Die tuin is volop in ontwikkeling. De visvrije vijver is net nieuw aangelegd, maar bruist nu al van de waterkevers,...

Tuinen in deze streek

Tuin met heel veel plantensoorten

In onze tuin ligt een visvrije vijver, waardoor we heel veel libellen en zweefvliegen hebben. In de tuin ook  veel...

Lokale initiatieven