Ook genieten van slobkousbijen in je tuin? Dan heb je deze vochtminnende plant nodig

Brabantse Maasstreek, Brabantse zand- en leemstreek, Centrale stuwwallen, De Peel, Drents Plateau en Friese Wouden, Friese Meren tot Weerribben, Gelderse Poort en Pannerden, Hollands en Utrechts laagveengebied, IJsseldal, Laaglandrivieren, Limburgse Maasstreek, Reestdal, Regge en Sallandse Heuvelrug, Vechtdal

Als we aandacht besteden aan kattenstaart en de kattenstaartdikpoot, dan moeten we eigenlijk ook even stilstaan bij die andere zomerse oeverbloeier: grote wederik. De gele bloemen staan prachtig complementair naast de paarse pluimen van de kattenstaart.

En ook met wederik in je tuin, maak je kans op een echte stuifmeelspecialist: de gewone slobkousbij. Deze wilde bij drinkt nectar bij verschillende bloemen, maar is voor de nestvoeding van het nageslacht volledig afhankelijk van grote wederik en moeraswederik. Daar verzamelt de bij naast stuifmeel (pollen) ook een plantaardige olie.

Dan nog een belangrijk detail voor bijenliefhebbers. In tuinen zie je vaak een uitheemse verwant van de grote wederik, die bekendstaat als de puntwederik. Deze eveneens gele bloeier is afkomstig uit de Balkan. Slobkousbijen willen nog weleens aan die tuinwederikken snuffelen, maar hebben een meetbare voorkeur voor inheemse wederikken.

Zowel de grote wederik als de gewone slobkousbij zijn niet aan één specifieke streek gebonden. Toch komt de plant niet overal in dezelfde aantallen voor: grote wederik heeft een voorkeur voor zandige of venige oevers, en ontbreekt grotendeels in de zeekleigebieden, het Limburgs heuvelland en de hoogste delen van de stuwwallen.

De gewone slobkousbij komt vooral voor in veenweidegebieden, het rivierenland, beekdalen in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant en lijkt hotspots te hebben aan de randen van de Utrechtse Heuvelrug en rond de laatste hoogveenrestanten van De Peel.

Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Deel dit

Andere verhalen

Boom planten? Denk ook na over de verteerbaarheid van de bladeren (en doe het bodemleven een plezier)

‘Beter een haagbeuk dan een beukenhaag.’ Bomen verschillen sterk in de verteerbaarheid van hun bladafval. En dat verschil in strooisel kan grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit, niet alleen in...

Komende winter een boom of struik planten? Hier zie je welke (ecologisch waardevolle) soorten thuishoren in jouw streek!

November staat voor de deur, en dus begint er weer een nieuw plantseizoen. Heb jij nog ruimte voor een boom of struik in de tuin, of wil je misschien een...