Wat kan ik doen?

Hoe mooi is het: een netwerk van ecologische tuinen door heel Nederland, dat steeds groter wordt. Een netwerk van kleine leefgebiedjes die verbonden zijn met elkaar – én met natuur in de omgeving, van ecologische bermen en bloemrijke dijken tot robuuste natuurgebieden.

Als jij een balkon, een tuin of een erf hebt, dan kun jij dit netwerk nog weer groter maken. Meld dus vooral ook jouw tuin aan! Samen vormen we dan stapstenen – stapstenen voor de egels en padden uit jouw omgeving, voor de bijen, kevers en zweefvliegen, voor wilde planten – kortom voor de unieke natuur uit jouw streek.

Wanneer heb je een streektuin? Als je een groene, levende tuin hebt, waarin soorten uit de omgeving welkom zijn. Dat kan op heel veel verschillende manieren.

Hieronder geven we tips hoe je daar verder invulling aan kunt geven:

De eerste en belangrijkste stap is werken met inheemse planten – de basis van ecologisch tuinieren. Inheemse planten zijn de ‘wilde’ planten die van nature in Nederland voorkomen. Inheemse planten leven bovengronds en ondergronds al duizenden jaren samen met vele duizenden andere soorten – en trekken daarom grote hoeveelheden leven aan. (En wilde planten zijn natuurlijk ook zelf een volwaardig onderdeel van de natuurlijke soortenrijkdom!)

Om de waarde van je tuin als leefgebied te vergroten, kan je bijvoorbeeld een insectenhotel of vogelhuis toevoegen, een visvrije vijver aanleggen, of je regenpijp afkoppelen naar een wadi met bloeiende moerasplanten. Zo kun je op allerlei manieren invulling geven aan ecologisch tuinieren. En het is alleen maar goed als je het doet op een manier waar je zelf het meest van geniet. Des te groter de diversiteit aan groene, levende tuinen – en dat is weer goed nieuws voor de biodiversiteit(!)

Vervolgens kan je nog een stap verder gaan, door je tuin bewust meer streekeigen te maken. Dan probeer je jouw ecologische tuin ook specifiek te laten aansluiten op de soortenrijkdom van jouw streek. Dat doe je bijvoorbeeld door planten toe te voegen (of juist te laten staan!) die kenmerkend zijn voor jouw streek. Of planten waar bijzondere bijen en vlinders die in jouw streek nog voorkomen van afhankelijk zijn. De ecologische waarde van je tuin wordt dan nóg groter. Ook dit kan op heel veel manieren. Een mooie plant die vanzelf is komen aanwaaien laten staan, kan al een begin zijn. Maar er is altijd meer mogelijk:

Meer tips & inspiratie?

In samenwerking met de ecologen van de partners van Streektuinen hebben we een overzicht gemaakt van 25 ecologische streken in Nederland. Neem voor inspiratie en tips vooral een kijkje in dat streekoverzicht. Daar leer je meer over de bodem, en of de grond zuur is of juist kalkrijk. Voorbeelden die laten zien dat de natuur in jouw streek uniek is. En we noemen bij elke streek een (onvolledige) reeks icoonsoorten: planten en dieren die speciaal in jouw streek extra aandacht verdienen.

Uiteraard is elke tuin anders. Bijvoorbeeld de hoeveelheid zon, of de tuin vochtig is of droog en natuurlijk de grootte. Bij de beschrijvingen van de streken, eindigen we telkens met een paar concrete tuintips die je hopelijk verder op weg helpen! 

Ook geven we op deze website een overzicht van kwekers in Nederland waar je (autochtoon) inheems plantgoed kunt kopen. Mocht je niet elke plant apart willen kopen, dan kun je ook de speciale zadenmix voor jouw streek bestellen. Daarmee kun je een perk of (kleine) bloemenweide inzaaien met een groot aantal soorten die hoge ecologische waarde hebben, thuishoren in jouw streek en vaak nog prachtig bloeien ook. Eén zakje is geschikt voor 5 tot 10 vierkante meter. De grond moet bij voorkeur kaal zijn bij inzaaien.

Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

6 concrete stappen

Meld je tuin aan

Ook als je al jaren bezig bent, en voeg deze toe aan "jouw streek".

Twijfel je over je streek?

Twijfel je tussen meerdere streken? Dat snappen we goed – sommige streken overlappen – en sommige mensen wonen op het grensgebied. Kies bij het aanmelden dan de streek waar je het dichtst bij in de buurt woont. Voor de natuur in je tuin kun je je vervolgens simpelweg laten inspireren door beide streken!

Doe inspiratie op

Inspiratie om verder te gaan met jouw streektuin kun je hopelijk opdoen door onze 25 streekteksten te lezen en de video’s en teksten over andere streektuinen te bekijken.

Doe het op jouw manier (dan doe je het goed)

Ecologisch tuinieren heeft een aantal basisprincipes (waaronder het gebruik van inheemse planten). Maar eigenlijk zeggen we: ‘in deze tuin of op dit balkon is het natuurlijk leven welkom.’ En dat kan op duizend verschillende manieren – en juist die diversiteit zal de natuur ten goede komen, en hopelijk ook het plezier.

Laat ons en anderen leren van jou

Vertel ons over je eigen ontdekkingsreis, én wat jou plezier geeft. Ook daar kan je al iets over meegeven in het aanmeldformulier.

Vertel het verder

Heb jij groene buren, wijkgenoten of verre vrienden? Vertel ze ook over www.streektuinen.nl – en hopelijk weten ook zij zich aangemoedigd om mee te doen!

Uitgelichte tuin

De Levende Tuin

3300 m2, waarvan 2500 m2 land, rest sloot. Ca de helft boomgaard, met daarin en langs inheemse struiken, takkenril, knotwilgen...
“Voor vlinders en andere insecten zijn inheemse planten in de tuin onmisbaar. Met inheemse planten uit de streek maak je van je tuin een bed & breakfast voor insecten!”
Screenshot
Antoinie Stip
Vlinderstichting

Voorbeeldtuinen

Salamander vijvertuin

Vijver (onder meer): wateraardbei, moeras spirea, gele lis, gele plomp, waterpest, groene kikker, water salamander, engelwortel, egelskop, kalmoes, leverkruid. Tuin...

Oase Nieuwekampen

Permacultuur met diverse eetbare bomen en planten.

Wilde bloementuin Harculo

Veel inheemse struiken, rozenbottel, teunisbloem, distel, klaproos, cichorei, goudsbloem, slaapmutsje