West-Friese en Hollandse zeeklei

De westkust van Holland was niet altijd volledig gesloten door strandwallen en een duinenrij. Lange tijd bestonden getijgaten, zoals we die nu nog kennen in de zuidwestelijke delta en tussen de Waddeneilanden. Zo’n drieduizend jaar geleden kwam het getij bij het Oer-IJ (een groot zeegat) het huidige Noord-Holland binnen.

Onder andere ter hoogte van het huidige West-Friesland werden kwelderruggen en een groot pakket zeeklei afgezet – wat nu de basis vormt voor West-Friesland. Zuidelijker hiervan bleef meer open water. Toen het zeegat uiteindelijk afgesloten raakte, verlandde dit binnenwater en ontstond daar een groot veengebied – dat nu nog terug te vinden is in de Zaanstreek (onderdeel van de streek Hollands-Utrechts laagveengebied). Dat veenmoeras sloot de noordelijker hogere en drogere gronden af van Holland, waardoor een Friese invloed er langer behouden bleef. Een grote ringdijk maakte een krul om dit verhaal van de ontstaansgeschiedenis van West-Friesland, en sloot het af.

Een uniek landschap bleef achter, met lintdorpen op vruchtbare hoge klei, en kleinschalige en diverse landbouw vanuit de stolpboerderijen. Wij noemen het ook ecologisch een zelfstandige streek, omdat de bodem er uit klei bestaat en niet uit veen (zoals de streek ten zuiden) of uit zand, zoals de duinstreken ten westen en noorden.

Elk jaar komen er bij ons in de tuin meer en soms ook andere vlinders, bijen, hommels en vogels op bezoek. Helaas de egel al een tijd niet gezien.

Waar precies?

De klassieke definitie van West-Friesland is ‘alles binnen de West-Friese omringdijk’. Dat omvat grotere plaatsen als Heerhugowaard, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik – en delen van Alkmaar. Het cultuurgebied (waar van oudsher West-Fries gesproken wordt) is wat groter, en omvat ook Texel en Wieringen.

Als ecologische streek hanteren we een iets andere definitie: overal waar de bodem voor een belangrijk deel uit zeeklei bestaat. Naast West-Friesland geldt dat ook voor de Noord-Hollandse droogmakerijen (de Schermer, Beemster, Purmer, Wormer en Haarlemmermeer) en voor de Wieringermeer. Ook het eiland Wieringen (dat uit keileem bestaat) kan meegerekend worden, net als kleipolders op Texel.

Ten westen en noorden bevindt zich de streek ‘Wadden en noordelijke duinstreek’ en ten zuiden het Hollands-Utrechts laagveengebied. De streek vertoont overeenkomsten met de streken Friese en Groningse zeeklei en IJsselmeerpolders.

Voeg jouw tuin toe aan West-Friese en Hollandse zeeklei!

Icoonsoorten van West-Friese en Hollandse zeeklei

Het zeekleilandschap is een vochtig landschap, rijk aan sloten. Een echte icoonsoort is heemst, een prachtige witte bloeier met donker roze hart, die tot 2 meter hoog kan worden. Heemst groeit onder natte omstandigheden, langs oevers en in moerassen, kan tegen voedselrijke omstandigheden en zelfs plekken met brak water. Een andere slootkantsoort die echt thuishoort in West-Friesland is de prachtig roze bloeiende zwanenbloem.

Een leuke tuinsoort die in de lente kan worden bewonderd in ecologische tuinen in West-Friesland is de vrij zeldzame weidebij. Deze is nog een slag groter dan de grasbij, nestelt in groepjes in de grond en verzamelt stuifmeel van onder andere paardenbloemen en de bloesems van wilgen en sleedoorn. Andere icoonbijen voor de streek zijn de van boterbloem afhankelijke ranonkelbij en bijvoorbeeld de vroege bloedbij en de roodsprietwespbij.

West-Friesland heeft ook twee icoonvlinders, en wel met prachtige namen: de vuursteenvlinder en het rood weeskind. Dat is een nachtvlinder met een bloedrode kleur en zwarte zigzagbanen, een patroon dat lijkt op de kleding van de vroegere Amsterdamse burgerweeshuizen (vandaar de naam).

De vlinder neemt toe in aantal en komt sinds de eeuwwisseling ook voor in West-Friesland, vooral langs de kust van het Markermeer en het IJsselmeer, ook langs de Wieringermeerpolder en op Wieringen. Waardplanten zijn verschillende soorten wilgen en de ratelpopulier.

Ook de vuursteenvlinder is een sierlijke nachtvlinder. Deze is wat zeldzamer en komt sinds 2010 voor in de streek. Tuinen kunnen een geschikt biotoop zijn, mits er struiken van braam en framboos staan, de twee waardplanten voor de rupsen.

Door schaalvergroting in de landbouw heeft West-Friesland geen grote resterende populaties bomen en struiken. Kenmerkende soorten met hoge ecologische waarde zijn in elk geval onder andere eenstijlige meidoorn, veldesdoorn, egelantier, rode kornoelje, vlier en de es.

Flora

Gelderse Roos
Egelantier
Gewone vlier
Gewone vlier
heemst
Heemst
Rode Klaver
Rode klaver
Sleedoorn
Sleedoorn
Waardplant voor de sleedoornpage
Veldesdoorn
Veldesdoorn
Waardplant voor de esdoorndwergspanner

Fauna

Esdoorndwergspanner
Esdoorndwergspanner
Haar waardplant is veldesdoorn
ranonkelbij
Ranonkelbij (v)
Houdt van boterbloemen en rietstengels
Rood weeskind
Rood weeskind
Vuursteenvlinder,
Vuursteenvlinder
Haar waardplanten zijn oa. braam en framboos

Wat betekent dit voor jouw tuin?

De kalkrijke zeekleibodem is goed geschikt voor de aanplant van allerlei ecologisch waardevolle inheemse bomen en struiken. Aangezien die bodem ook rijk is aan veel andere nutriënten, waaronder stikstof, is de aanleg van een bloemenweide iets lastiger. Het is ten eerste belangrijk om te werken met concurrentiekrachtige kruiden, die te vinden zijn in het overzicht van icoonsoorten van de streek (en het op maat gemaakte streekmengsel) – dat zijn ook soorten die lokaal te vinden zijn in de natuur. Daarna is het aan te raden om vergrassing (door een overschot aan stikstof) te voorkomen door met enige regelmaat te maaien en dat maaisel af te voeren.

Ik heb een ruime tuin waarin ik naast fruit en een beetje groente steeds meer de focus op inheemse planten leg. Om echt op de streek te richten is nog vrij nieuw voor mij, maar wel een richting waar ik naartoe wil.

Bloemenweide maken?

Bestel West-Friese en Hollandse zeeklei-streektuinmengsel

De inheemse kwekerij Cruydt-Hoeck heeft samen met Streektuinen.nl voor elk van de 25 streken een apart mengsel ontwikkeld van bloeiende kruiden die goed passen in de bewuste streek, en tot hun recht kunnen komen in tuinen.

Verhalen uit West-Friese en Hollandse zeeklei

Wij willen heel graag meer verhalen gaan vertellen (in tekst en beeld) over icoonsoorten en andere unieke natuur per streek, over individuele streektuinen, en wellicht ook Streektuindagen organiseren waarbij jullie bij elkaar op bezoek kunnen gaan voor inspiratie. Meld dus vooral je tuin aan. Je kunt dan als je dat leuk vindt ook iets vertellen over jouw tuin!

Komende winter een boom of struik planten? Hier zie je welke (ecologisch waardevolle) soorten thuishoren in jouw streek!

November staat voor de deur, en dus begint er weer een nieuw plantseizoen. Heb jij nog ruimte voor een boom of struik in de tuin, of wil je misschien een...

Wilde peen: gonzende nectarbron én waardplant

Het zal jullie niet ontgaan zijn: de wilde peen staat weer in bloei. Bermen en ook ecologische tuinen worden weer gesierd door de grote witte schermen van ragfijne bloemetjes, die...

Tuinen in deze streek

De Tuinstek

Naast een kwekerij met vaste planten - deels inheems - alles onbespoten en in biologische potgrond geteeld, hebben we ook...

Toos

Ik heb helaas een paar (!) lagen tegels en beton geerfd en ik ben aan het uitzoeken hoe dat er...

Oud Neck

Gemengde tuin met planten uit de regio (bloemen, bomen, struiken, moestuin) met nadruk op lokale biodiversiteit. In elk seizoen is...

Van Japanse tuin naar inheemse oase

Sinds een paar jaar tuinieren wij op onze zeeklei 'met de natuur mee'. Dit met planten en zaden van biologische...

Peppelgaard

Gezinstuin met voornamelijk inheemse planten, aangelegd in 2024. Bevat oa kaardebol, vingerhoedskruid, kattenstaarten, brunel, div. Soorten anjers, tijm en klokjesbloemen,...

Lagedijk 51

200 mr windsingel, grotendeels inheems. Half dozijn hoog stam fruitbomen, 5 jaar jong. Grote bedden die nu nog onbeheerd zijn....

Drieendertig

Tuin met vaste planten, zaaigoed en groenten in polderlandschap/akkerland. Zware klei, onbeschut.

Liefhebberstuin

Door jarenlang tuinieren is de grond niet meer zo kleiig als in het begin. Ik heb vooral natuurlijk ogende planten...

Een Beemstertuin

Tuin rondom een boerderij met knotwilgen, linde, eik, meidoorns, berk, haagbeuk, oude kastanje en 2 oude notenbomen. In de tuin...

Dijkzicht

Mijn tuin ligt net buiten de dorpskern en grenst aan de West-Friese dijk, grenzend aan de groetpolder. We hebben deze...

Lokale initiatieven