Spechtbeek

Onze tuin is bijna 2000 meter groot, inclusief huis. Daarvan is 300 vierkante meter moestuin en de rest semi-wild. Ik probeer zoveel mogelijk inheemse planten te verzamelen of ze hun gang laten gaan. Het is een groot deel van het jaar een prachtige bloementuin met stinkende gouwe, overblijvende ossentong, dagkoekoeksbloem, grote kattenstaart bij de vijver etcetera – allemaal vanzelf gekomen.Er staat onder andere boswilg, eik, hazelaar, hulst, lijsterbes, esdoorn en berk. We hebben naar de buren een Gelderse haag met meidoorn, sleedoorn, vuilboom en Gelderse roos. Bij de fruitbomen hebben we grotendeels gekozen voor oude rassen.

Soms haal ik planten weg die echt de overhand krijgen in een bepaald deel en een paar exoten zijn blijven staan (acacia, Amerikaanse vogelkers en fluweelboom bijvoorbeeld). Ik maak zoveel mogelijk ecosysteempjes met bijvoorbeeld een vijver, veel dood hout, dakpannen, takkenhopen, open plekjes en een verschil tussen stukken gras die ik nooit maai, soms maai of juist regelmatig maai.
Drie jaar geleden ben ik samen met mijn buurman fanatiek soorten gaan verzamelen in onze twee tuinen. We gaan inmiddels richting de 1800 soorten planten en dieren, waar we er aanvankelijk 1000 hoopten te vinden. Die tuinlijst is te vinden op Waarneming.nl.
Soorten zoeken is een geweldige manier om ieder hoekje van je tuin te leren kennen en je heel bewust te worden van wat er groeit. Iedere plantensoort blijkt dan een klein ecosysteem. Op de bosandoorn zit bijvoorbeeld de bosandoornblindwants en de bosandoornbochelwants. Op de kattenstaart de kattenstaartdikpoot (een wilde bijensoort). Op de wilde kardinaalsmuts de kardinaalsmutsstippelmot, enzovoort. Zo heb ik bijvoorbeeld ook geleerd dat klimop enorm rijk is aan insecten, het hele jaar door. Maar ook de moestuin geeft veel biodiversiteit, met bijvoorbeeld de koninginnenpage op de venkel.Met een led-emmer van de Vlinderstichting hebben we zo’n 350 soorten nachtvlinders geteld.

Helemaal leuk was het om dit ook in onze buurt te doen. Ik durf wel te zeggen dat door samen te gaan tellen, veel mensen op het idee zijn gekomen hun tuin te laten verwilderen en te laten “inheemsen”. Daar kun je meer over lezen op onze speciale website: www.festivalzweiersdal.nl

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

De rijkdom aan kleine ecosystemen.

Over deze tuin
Centrale stuwwallen
Oosterbeek
Erf (vrijstaand)
Rivierklei
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

De hoekjes tuin

Oude maasduin. Vroeger is hier door eigenaren van een klein boerderijtje een soort pariculier bosje aangelegd. Daardoor staat er o.a....

Tuin Engelwortel

Te midden van de uitgestrekte akkervelden van het Hogeland ligt als een kleine oase Tuin Engelwortel. Onze tuin wil een...

Zeeuwse Duin Tuin

De tuin is een mix van allerlei ideeën. De vorige bewoner stak er heel veel tijd in, om een prachtige...