Molenpolder

We wonen vlakbij laagveennatuurgebied de Molenpolder, maar op een plek waar tot in de jaren ’80 een tuinderij was, dus we weten niet helemaal zeker wat er hier met de grond gebeurd is: Of er bijvoorbeeld tuinaarde ingevoerd is voor de tuinderij; of wat vorige bewoners hebben aan- of afgevoerd toen er hier huizen kwamen.

Toen wij er 7 jaar geleden kwamen wonen lag het al zeker 10 jaar braak, het was een en al brandnetel en braam, en een heleboel oude bestrating. Het grootste deel daarvan hebben we verwijderd. In één hoek stond een vlier die waarschijnlijk zelf gearriveerd is – er zijn er veel in de omgeving – en die we hebben laten staan. Inmiddels is hij gigantisch!

We hebben de tuin zoals hij nu is aangelegd en ook beplant, maar er komt ook een hoop vanzelf aanwaaien, en veel daarvan laten we (deels) staan, bijvoorbeeld overblijvende ossentong, dagkoekoeksbloem, vingerhoedskruid, boterbloemen, kattenstaarten, pitrus, robertskruid, wilde- en tuinjudaspenningen, smeerwortel en verschillende soorten dovenetel.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Het is fantastisch om het hele jaar door al het leven hier te kunnen bekijken. Met veel klimplanten langs de schuttingen, struiken en takkenhopen trekken we naast de insecten die op de bloemen afkomen ook veel vogels en egels aan, en héél af en toe zien we een kikker of een ringslang. We laten de bodem grotendeels met rust, maar als je een keer ergens moet graven zit het helemaal vol wormen en ander bodemleven.

Wereldwijd en zeker landelijk gaat het niet best met natuur en klimaat en dat is deprimerend, maar zien hoe veel leven er in een paar jaar op zo'n relatief klein stukje grond af kan komen is hoopgevend.

Over deze tuin
Hollands en Utrechts laagveengebied
Tienhoven
Erf (vrijstaand)
Weet ik niet
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Heemtuintje Ede-Oost

Er staan voornamelijk (75%) (autochtone) inheemse plantensoorten in onze tuin. O.a. Malus sylvestris, Prunus avium, Eupatorium cannabinum, grote kattenstaart, wilde...

Van Japanse tuin naar inheemse oase

Sinds een paar jaar tuinieren wij op onze zeeklei 'met de natuur mee'. Dit met planten en zaden van biologische...

De hoekjes tuin

Oude maasduin. Vroeger is hier door eigenaren van een klein boerderijtje een soort pariculier bosje aangelegd. Daardoor staat er o.a....