Kleine natuurtuin

De achtertuin bij onze rijtjeswoning is ongeveer zes bij negen meter. De afgelopen jaren hebben we deze stap voor stap omgetoverd tot een groene oase met inheemse planten, struiken en een natuurvijver. Om zoveel mogelijk insecten en andere soorten aan te trekken bestaat de tuin uit verschillende mini-biotopen. Ten eerste een schaduwborder met een ‘vogelbosje’ (meidoorn, Gelderse roos, boswilg, lijsterbes) met ondergroei van soorten als kruipend zenegroen, dovenetel, bosandoorn en gevlekt longkruid. Ten tweede een zonnige border die een beetje is verschraald, zodat er plek is voor meerdere soorten zoals betonie, beemdkroon, knoopkruid, margriet, wilde marjolein en boerenwormkruid. Ten derde een natuurvijver van circa tien vierkante meter. De vijver heeft geen pomp of filter of vissen en heeft kraakhelder water. De vijver heeft flauwe oevers van zand en trekt heel veel leven aan, zoals waterroofkevers, libellen en waterjuffers, bootsmannetjes en schaatsenrijders. Er groeien inheemse planten in en ook op en rond de oevers staan inheemse planten zoals grote kattenstaart, grote pimpernel, echte koekoeksbloem, kleine ratelaar en pinksterbloem. Zeldzamere soorten zijn teer guichelheil, moeraswalstro en moeraswespenorchis. In het stapelmuurtje aan de rand van de vijver groeien soorten als steenbreekvaren, muurleeuwenbek en gewone brunel.
Aan weerszijden van de tuin groeit klimop tegen de schutting. Deze klimop trekt het hele jaar door veel insecten aan. Ook hebben we een insectenhotel en een nestkast waar pimpelmezen in nestelen.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Met zoveel verschillende biotopen en inheemse planten begint het feest: het trekt enorm veel leven aan! Sinds 2021 ben ik alle soorten gaan tellen die op onze tuin afkomen. Inmiddels heb ik ruim 1600 soorten waargenomen, waaronder diverse soorten die nieuw voor Nederland zijn, en diverse zeer zeldzame soorten. Mijn kennis van en liefde voor de natuur is de laatste jaren enorm versterkt. Ook heb ik ontdekt dat je voor intense natuurervaringen niet naar een bijzonder natuurgebied ver weg hoeft. Het is heel leuk om gewoon je tuin in te stappen, neer te knielen bij een border en dagelijks een nieuwe soort te ontdekken. Of om een bosandoorn te planten en vervolgens te ontdekken dat de andoornbij erop af komt. Of de pinksterbloemlangsprietmot die de pinksterbloem gevonden heeft. Zet een paar inheemse planten neer, en de insecten vinden ze vrijwel direct. Het leven in de tuin geeft mij plezier en voldoening, en soms zelfs troost. Alle thema's van het leven, of het nu veerkracht is, geduld, schoonheid of wreedheid: ze zijn te vinden in je eigen achtertuin, als je er oog voor hebt. Ik heb verslag gedaan van de wonderbaarlijke soortenrijkdom van onze achtertuin in het boek 'Kleine natuur' dat begin 2024 bij uitgeverij KNNV is verschenen.

Over deze tuin
IJsselmeerpolders en Zuiderzeedijken
Almere
Rijtjeshuis (ook hoekwoning en 2-onder-1 kap)
Zeeklei
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Eettuin

Eenvoudige tuin met groentetuin omringd door elzen, andere opgeschoten bomen en verouderde wilgen dichtbij coulissenlandschap in open veld.

Oud Neck

Gemengde tuin met planten uit de regio (bloemen, bomen, struiken, moestuin) met nadruk op lokale biodiversiteit. In elk seizoen is...

De Poelen

Onze tuin ligt landelijk gelegen aan de rand van Dronryp. Dronryp is gelegen bovenop een kwelderwal, van oudsher op’e Ryp,...