Een Beemstertuin

Tuin rondom een boerderij met knotwilgen, linde, eik, meidoorns, berk, haagbeuk, oude kastanje en 2 oude notenbomen. In de tuin veel gele en witte dovenetel, brandnetel, grote berenklauw, fluitenkruid en zevenblad. Distels, muurbloem, koninginnenkruid, en nog veel meer..

Ik ben 25 jaar geleden begonnen in deze tuin en toen stonden er nog niet zo veel brandnetels in, nu wel. Dé waardplant voor de vlinders die veel voorkomen in mijn tuin, zoals de kleine vos, de atalanta en de dagpauwoog. Het gaat niet goed met de vlinders, maar hier zijn er nog relatief veel. Al zoekend en tellend vond ik ook nog een hele reeks andere vlinders. Als je dan gaat zoeken wat die nodig hebben als waardplant voor de rupsen of gewoon als voedsel, dan kom je weer op andere planten en bomen uit. En zo kwam er steeds iets bij.

Ik kreeg steeds meer interesse voor hommels. In het begin kon ik ze heel moeilijk uit elkaar houden, maar dankzij veel oefenen met foto’s maken en de app ‘obsidentify’ laten meekijken, gaat het nu een stuk beter. Aardhommels, akkerhommels, weidehommels, steenhommels, er vliegt hier van alles! Hommels zijn in het vroege voorjaar dol op witte dovenetels en ook paardenbloemen worden goed bezocht, dus die mochten allebei ook blijven staan. Ook op onhandige plekken…. Net als de stokrozen, die mogen overal blijven, zelfs pal voor de deur (die deur wordt even niet gebruikt…).

Onder de regenpijpen is het vrij nat en daar kwam spontaan koninginnekruid (ook wel leverkruid) op. Dat trekt heel veel bijen en vlinders aan. Mag ook blijven staan…. Het is soms hoger dan ikzelf. En zo werd het grasveld steeds kleiner en de ooit nette tuin (toen mijn moeder het nog bijhield) steeds woester. Ik vind het leuk. Je ontdekt steeds weer iets nieuws. Ineens verscheen de wilde bertram, prachtige naam toch? Met de website van streektuinen kan ik dan ook nog kijken of soorten hier van oudsher voorkomen of niet en welke er wel horen, maar nu (nog) niet aanwezig zijn.

Nu wil ik nog graag een vijver. Maar op elke plek waar ik de schop in de grond zet, zitten dieren. Allerlei soorten mierennesten (geel, zwart, bruin), wormen, pissebedden…. moeilijk om dat te verstoren! Dus die vijver is er nog niet. Maar wel heel veel soorten planten en struiken en bomen. Heerlijk!

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Elk jaar komen er meer en soms andere vlinders, bijen, hommels, vogels en insecten op bezoek. Helaas de egel al een tijd niet gezien.

Over deze tuin
West-Friesland
Erf (vrijstaand)
Zeeklei
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Waardevolle tuin

Ik heb verschillende biotopen in mijn tuin. Een groot deel van de hemelwaterafvoer van het dak van ons huis heb...

Rommeltuin

Een tuin in verschillende lagen (dijkwoning) op het zuiden/zuidwesten, pal in de wind vanuit het Haringvliet. Ik probeer ip ern...

Ons landje

Buitengebied Ede