Diervriendelijke tuin

We wonen in Oosterbeek tussen de bossen en de Rijn. Op de stuwwal voor Nederlandse begrippen behoorlijk glooiend gebied. We hebben een vrijstaand huis met een tuin rondom. De achtertuin vormt het grootste deel en bestaat uit een groentetuin met kas en siertuin.
Het huis heeft een grote uitgebouwde serre die deels boven de tuin zweeft. Het zicht vanuit de serre op de tuin is uitgangspunt geweest voor de tuininrichting. De tuin is de afgelopen jaren van een strak ontwerp steeds meer overgegaan in een wilde en ‘natuurlijke’ tuin. Er zijn veel verschillende biotopen ontstaan. We verzamelen blad uit de tuin, halen het op bij buren die er vanaf willen en van de straat. Het blad gaat in twee bladcompostbakken. Voor groente- en tuinafval hebben we twee grote compostbakken. Een deel van het tuinafval hakselen we en brengen we weer terug op de grond.
Groentetuin en siertuin zijn met elkaar vermengd. In het midden van de tuin is een groot lemen bijenhotel geplaatst. Ook is het regenwater afgekoppeld en wordt deels afgevoerd naar vijvers.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Met ecologisch tuinieren pogen we al het leven met meer respect te behandelen. Er komt ook steeds meer diversiteit in de tuin, waar we met plezier naar kijken. Vogels nemen een bad in de waterschaal. Ook de grote bonte specht doet zijn ronde. 's Avonds verschijnen de egels.
We vinden het leuk om bij het bijenhotel te kijken wat daar allemaal te zien is.
Verder genieten we van alle planten die veel kleur geven en de insecten die er op af komen.
Het langzaam voortbewegen van de padden en het plonzen van de kikkers is een genot.

Over deze tuin
Centrale stuwwallen
Oosterbeek
Erf (vrijstaand)
Zandgrond
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Vogelbosje

Verschillende bomen; wilg, populier, eik, beuk, kastanje, els, esdoorn, berk. Vogelbosjes: meidoorn, sleedoorn, gelderse roos, lijsterbes, vlier, zwarte bes, rode...

Verwildertuin

Toen we hier kwamen wonen, was de tuin kaal en kwam er het eerste jaar geen onkruid op. Zeer verontrustend...

Gezamenlijke voedselbos in wording

Gezamenlijke landbouwgrond van 2 hectare, waar we uiteindelijk een voedselbos van willen maken.