Dakterras op 2 hoog

We hebben geen tuin, maar wel een dakterras in Nijmegen-Oost met uitzicht op de bossen en heuvels van Berg en Dal. We wonen zo’n beetje in hartje Oost. Ons dakterras bevindt zich te midden van aangrenzende groene tuinen, hoewel 2 verdiepingen hoog. Ons dakterras kan dus helaas alleen door gevleugelde vrienden bezocht worden. Er is een zitplek, een eetbaar gedeelte en een gedeelte voor planten. Ook zijn er twee insectenhotels, een wormenhotel en dient een cementbak als vijver.

In het eetbare gedeelte kweken we kruiden, sla, rucola, bonen, tomaten, bosui, prei, e.d. Het plantengedeelte heeft een grote variatie aan planten. Sommige planten staan in plantenkratten, anderen in grote(re) of kleine(re) potten en bakken met allerlei verschillende grondsoorten (klei, leem, zand). We zorgen voor een grote bloeiboog, d.w.z. dat er bijna het hele jaar door bloeiende planten op het dakterras te vinden zijn. Het jaar begint o.a. al met sneeuwklokjes, bosanemonen, maarts viooltje en longkruid in het vroege voorjaar. Daarna volgen wilde margriet, duifkruid, veldsalie, echte gamander, prachtklokje, ruig klokje, mottenkruid, wilde marjolein, vlasbekje en lange ereprijs. Ten slotte eindigt het jaar met grote pimpernel, middelste en grote teunisbloem, stijf ijzerhard, hemelsleutel en salvia.

Streekeigen soorten die we koesteren zijn: schaduwkruiskruid, gevlekte dovenetel, brunel, polei, gelderse roos, heggenrank, bosrank, valse salie, melige toorts, mottenkruid, rechte ganzerik, ijzerhard, vingerhoedskruid, bosaardbei, borstelkrans en bont kroonkruid.

Er staan twee zelfgemaakte insectenhotels, waarvan één leemwand en één houten bijenhotel met stengels van vlier- en bamboetakken. Daar wordt al gebruik van gemaakt door bijen en een sluipwesp. Ook de bamboe-constructie waar de bosrank tegenaan groeit, wordt als bijenhotel gebruikt door de rosse metselbij. Andere bijensoorten die ik gezien heb op het dakterras zijn o.a.: akkerhommel, steenhommel, aardhommel, breedbandgroefbij en geurgroefbij.

De vijver heb ik nog maar een paar maanden geleden gebouwd en is gevuld met inheemse soorten, zoals lidsteng, gedoornd hoornblad, kalmoes, moeras-vergeet-me-nietje, beekpunge, gele dotterbloem en moerasandoorn. Waterslakjes, en zoetwaterpissebedden zijn met de waterplanten meegekomen en daarmee bewoners van het dakterras geworden. Ook watervlooien, andere heel kleine waterbeestjes en de eerste muggenlarve is gespot. Volgend jaar hopen we libellenlarven en andere rovers aan te trekken, zodat die de muggen in de stad tegen kunnen gaan.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Elke dag is anders. Je leeft met de seizoenen mee en je wordt telkens verrast, bijvoorbeeld door het openen van bloemknoppen of de waarnemingen van nieuwe soorten. Het is leuk hoe je zelfs zonder tuin al een impact kan maken en soorten aan kan trekken door alleen enkele inheemse/wilde planten neer te zetten of te laten groeien en bloeien. Verder is het fantastisch wat de natuur geeft, allerlei groenten en kruiden in ruil voor wat aandacht en water, als ook de wormencompost die de wormen pissebedden en andere bodemorganismen maken. Met de wormencompost zijn de planten erg blij. We hopen anderen ook aan te steken door te laten zien wat je kan met heel weinig ruimte, zodat er straks een nog groter netwerk komt van ecologische daken, dakterrassen en balkons.

Over deze tuin
Rijk van Nijmegen
Nijmegen
Balkon & Gevel
Weet ik niet
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Zerg- en Theetuin Sarasvati

Vrijwel alles wat in mijn tuin groeit is aan komen waaien, met vogels meegekomen en als stekjes uit de omgeving...

De struin-tuin

Een groene tuin met veel verschillende biotoopjes (gazon, borders, vogelbosje, vijver, wadi, moestuin, kruidenrijk grasland). Veel inheems plantgoed, rommelhoekjes, takkenrillen,...

It Skarrelhiem

Erf ligt ingesloten tussen perceeltjes van staatsbosbeheer. Het is een zandkop te midden van overigens veen wingebied. Rijk aan inheemse...