AmsterDak

Vanaf ons dak aan de rand van Amsterdam hebben we een weids uitzicht met zowel het industriële met windmolens en havenkranen tot het landelijke met de laatste groene stukken van de bedreigde Lutkemeerpolder. Door vorige bewoners is een prachtig terras aangelegd met grote plantbedden en lange plantenbakken. Wij proberen daar nu echt leven naar te brengen, waarbij de focus ligt op biologisch, inheems en waar mogelijk autochtoon.

Sommige planten hebben wij geplant of zelf gezaaid, maar zelfs op het dak van een appartementencomplex komen er soms dingen spontaan aanwaaien, waaronder een aantal (helaas niet-inheemse) elzen en een boswilg, plus een met de bladaarde meegekomen eikeltje dat ontkiemde en nu een mini-eikenboompje van minder dan halve meter is.

We zijn eigenlijk nog maar net begonnen en we hebben nu al teveel om op te noemen: kruipwilg, geoorde wilg, prachtige roze kattendoorn, rode klaver en gele moerasrolklaver of gewone rolklaver, kartuizer anjers, wilde cichorei, de schattige bijenkorfjes van de gewone brunel, majestueus wapperende sprieten van de grote centaurie, en prachtige grassen als ruwe smele en schapengras. We gaan al over de 25 inheemse soorten heen en we hebben nog allerlei zakjes zaad liggen, daarbij komen er ook nog allerlei soorten op uit zo’n zakje met wild bijenzaad. Inmiddels houd ik alles bij in een spreadsheet.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Het ecologisch tuinieren is één grote ontdekkingsreis. We zoeken naar ‘recepten’ om zelf met biologische bladaarde en andere ingrediënten een lichte, mooie en veenvrije potgrond te maken, waarbij we ook het snoeisel van de daktuin weer als grondstof gebruiken.

We ontdekken steeds meer biologische kwekerijen die ook bezig zijn met inheemse, wilde en soms autochtone planten en zaden, waarbij er nota bene twee om de hoek zitten.

We experimenteren veel met zelfgekweekte plantjes, waarbij de vaak harde wind op het dak een grote rol speelt. Soms bezwijkt er iets aan de wind, maar veel andere ogenschijnlijk tere plantjes doen het hartstikke goed.

Wanneer je dan een hommeltje met een haast trappelende beweging zijn snuit in een bloemetje ziet duwen, dan geeft dat heel veel voldoening. Regenwormen en duizendpootjes komen mee met de bladaarde. Verder komen we mieren, lieveheersbeestjes, microvlinders, wilde bijtjes en allerlei zweefvliegjes tegen.

Over deze tuin
Hollands en Utrechts laagveengebied
Amsterdam
Balkon & Gevel
Venig zand
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Tuintje Kerkelanden

Schaduwtuin met mossen, varens, lavasteen, turf, bessenstruiken, diverse bomen, nestkasten, een levendige vijverbak. Veel jonge inheemse aanplant die nog een...

De Kapellehof

Een heel diverse tuin, ecologisch beheerd met diverse tuinkamers, een hoogstam boomgaard, een moestuin, een weide met een Zeeuwse haag...

De rotonde

Een weelderige aangelegde bloementuin met inheemse soorten (ook aanwaai) zoals kaardebol, koekoeksbloem, boeren wormkruid, harig wilgenroosje, koninginnenkruid, sint-janskruid, vingerhoedskruid, Ossentong,...