Balkon & gevel
Een pot met streekbloemen, een muur met klimplanten of insectenhotels, groene balkons en geveltuinen vormen het mooiste voorbeeld van de natuur welkom heten bij je eigen huis!
Heb jij een balkon met ruimte voor een plantenbak? Kijk dan voor inspiratie eens op de pagina van jouw streek of je daar leuke streekplanten tegenkomt. Als die plant een waardplant is voor een vlinder of een voedselplant voor een specifieke streekbij – vergroot je daarmee het leefgebied van deze insecten.
Voor geveltuinen kunnen (inheemse) klimplanten de ecologische waarde ook sterk vergroten. Dan kun je het muuroppervlak bij de grondoppervlak toevoegen! Klimplanten met hoge ecologische waarde zijn ten eerste de inheemse klimop (Hedera helix). Dat is een waardplant voor diverse vlinders, waaronder het boomblauwtje.
Een volgroeide klimophaag is bovendien een overwinteringsplek voor allerlei insecten, waaronder dagpauwogen en citroenvlinders. En waar klimop de ruimte krijgt om tot bloei te komen is het voor bijen en vlinders de belangrijkste nectarbron aan het einde van het jaar, van oktober tot warme dagen in december.
Andere klimmers met hoge waarde voor insecten zijn wilde kamperfoelie (belangrijke nectarbron voor nachtvlinders), hop (waardplant voor maar liefst 17 soorten dag- en nachtvlinders, waaronder de atalanta, dagpauwoog en gehakkelde aurelia), bosrank (drachtplant met stuifmeel voor diverse soorten wilde bijen) en heggenrank (waar specialisten als de heggenrankbij van afhankelijk zijn).
Als je balkon of geveltuin een deel van de dag zon heeft, kan het toevoegen van een bijenhotel de ecologische waarde ook sterk verhogen. Kijk vooral ook eens bij het overzicht van uitgelichte bijensoorten voor jouw streek. In alle streken van Nederland komen bijen voor (algemene en zeldzame) die graag nestelen in stengels en boorgaten.
Leer hieronder in een video van Steenbreek Nijmegen meer van Arjan Vernhout van Stichting NL Bloeit over hoe jij je eigen geveltuin kunt aanleggen.