Terugluisteren: Vroege Vogels bezoekt twee streektuinen (en ontdekt dat de ene rivier de andere niet is)

IJsseldal, Vechtdal

Tsjirp, tsjirp! Heb je het al gehoord? Vroege Vogels-verslaggever Henny Radstaak heeft in twee verschillende streken een streektuin bezocht! Over bijvoorbeeld grasklokjes en klokjesbijen, balkons en erven, zweefvliegen en vijvers, en natuurlijk de belangrijke reden dat we dit doen. Hieronder vind je de link om de reportage terug te luisteren.

Vanzelfsprekend stelde Henny ook die ene vraag: ‘Wat is dat nou eigenlijk, een streektuin?’ Een streektuin heeft geen scherpe definitie, maar is vooral een intentie: de intentie dat natuurlijk leven uit de omgeving welkom is in de tuin.

Streektuinen zijn dus groene, levende tuinen vol inheemse planten – waarin ook nog geprobeerd wordt rekening te houden met de karakteristieken, bijzonderheden en ecologische waarden uit jouw omgeving. Dat kan het bewust aanplanten van een (geknotte) schietwilg zijn, als je in laagveengebieden woont, of een sporkehout op droge zandgrond. Het kan zijn dat je leefgebied inricht voor een specifieke bij of vlinder die bij jou in de buurt voorkomt, dat je een bloemenweide inzaait met ‘streekkenmerkende’ kruiden – of dat je gewoon wat ruimte biedt aan inwaaiende wilde planten. Misschien is dat een vertakte leeuwentand, wat koninginnenkruid of wilgenroosje in een vochtig hoekje of gewoon een paardenbloem in het gras.

Presentator Menno Bentveld zegt het mooi in zijn introductie: “Als je meer natuur in je tuin wilt, en de biodiversiteit wilt vergroten, kun je natuurlijk een insectenhotel plaatsen of je tuin geschikt maken voor egels. Wat planten betreft, kun je kiezen voor inheemse planten. Maar het project Streektuinen gaat nog een stapje verder” [door bewust aandacht te hebben voor lokale ecologie].

Op de website van Vroege Vogels kun je het hele item terugluisteren:
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/streektuinen-inheemse-natuur-in-eigen-tuin

Rapunzelklokje met steenanjer op de achtergrond.
Ecologische tuin met rapunzelklokje en steenanjer op de achtergrond. Het rapunzelklokje is een icoonsoort voor het IJsseldal en de steenanjer (ook wel ‘Vechtanjer’) icoonsoort voor het stroomgebied van de Overijsselse Vecht. Beide soorten trekken weer andere insecten aan.

Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Deel dit

Andere verhalen

Geweldig nieuws: Cruydt-Hoeck maakt nog dit zaaiseizoen alle streektuinmengsels beschikbaar – eerste streken kunnen vandaag al aan de slag!

Inheemse zaden kwekerij Cruydt-Hoeck heeft besloten alle 25 streektuinmengsels nog dit zaaiseizoen samen te stellen. Gisteren is het mengen van de wilde planten-zaden en vullen van de eerste zakjes begonnen...

Vrolijk krantenbericht over nóg een Overijsselse streektuin (waar zaden van kaasjeskruid blijkbaar voor het oprapen zijn)

De Stentor bezocht de streektuin van Wim Waanders in Ommen. Die tuin is volop in ontwikkeling. De visvrije vijver is net nieuw aangelegd, maar bruist nu al van de waterkevers,...