Geweldig nieuws: Cruydt-Hoeck maakt nog dit zaaiseizoen alle streektuinmengsels beschikbaar – eerste streken kunnen vandaag al aan de slag!

Centrale stuwwallen, Hollands en Utrechts laagveengebied, Vechtdal, Zuidwestelijke zeekleipolders

Inheemse zaden kwekerij Cruydt-Hoeck heeft besloten alle 25 streektuinmengsels nog dit zaaiseizoen samen te stellen. Gisteren is het mengen van de wilde planten-zaden en vullen van de eerste zakjes begonnen – en de eerste vijf streken kunnen per vandaag al aan de slag met de aanleg van een streekeigen bloemenperk of bloemenweide!

Dat zijn de vijf streken met het tot nog toe hoogste aantal reserveringen van de streektuinmengsels: Hollands en Utrechts laagveen, Centrale Stuwwallen, Drents Plateau en Friese Wouden, Zuidwestelijke zeekleipolders en het Vechtdal.

Zaden kopen? Hier vindt je de links naar de vijf streektuinmengsels:


Ook voor de andere streken is er veel belangstelling. En het goede nieuws is dat Cruydt-Hoeck heeft besloten ook die overige 20 streektuinmengsels nog deze maand samen te stellen en beschikbaar te stellen op de website.

Bekijk het prachtige overzicht van alle streekmengsels

Inheemse zaden kwekerij Cruydt-Hoeck heeft op de website een prachtig overzicht gemaakt van alle streektuinmengsels. Dat kleurige boeket draagt mooi uit dat alle streken weer eigen specialiteiten hebben, van heemst in de West-Friese en Hollandse zeeklei, aardaker in de Zeeuwse zandgronden, betonie in het Limburgs heuvelland en bijvoorbeeld de echte koekoeksbloem in de Friese Meren en Weerribben.

De eerste vijf mengsels zijn er nu al te koop. De overige kunnen nog steeds worden gereserveerd op de streekpagina’s van Streektuinen.nl. Je ontvangt dan direct een e-mail zodra ze voor verkoop beschikbaar zijn.

September en oktober zijn voor de meeste wilde kruiden ideale zaaimaanden. Sommige soorten maken in de najaarswarmte nog een rozet met diepe wortel, waarmee ze de winter ingaan. In het voorjaar hebben deze planten dan een goede uitgangspositie om door te groeien. Andere soorten, zogeheten ‘koudekiemers’ hebben zelfs een periode van winterkou nodig om überhaupt tot kieming te kunnen overgaan. Warmtekiemers kunnen ook in het vroege voorjaar gezaaid worden, maar het nadeel is dan dat de onkruiddruk van grassen en eenjarige soorten vaak hoger is.

Totstandkoming van de mengsels

Bij de streekmixen gaat het steeds om een mengsel van soorten die thuishoren in die specifieke streek, goed tot hun recht kunnen komen in tuinen – en waardevol zijn voor versterking van de biodiversiteit. Het is daarom ook vaak een mengeling van vrij zeldzame en iets algemenere soorten bloeiende kruiden.

Plantecologen hebben per ecologische streek meegedacht over de samenstelling. Maar daar houdt het vakwerk niet op. Zaden kunnen enorm verschillen in omvang en gewicht. Om een juiste mengverhouding te realiseren, moet Cruydt-Hoeck de verschillende inheemse zaden dan ook op een minimumgewicht van 1 kilo mixen. Het gaat bovendien vaak om bijzondere soorten, met zorg opgekweekt uit de laatste wilde populaties in Nederland. In dergelijke hoeveelheden is het vervolgens wel van groot belang dat er ook afzet is.

De grote belangstelling vanuit Streektuinen (en het grote aantal reserveringen) heeft vertrouwen gegeven dat hier inderdaad voldoende vraag naar is – waardoor kort geleden de knoop is doorgehakt om voor álle 25 ecologische streken een mengsel op maat te maken.

Wij zijn iedereen die hieraan heeft meegeholpen zeer dankbaar, vanzelfsprekend inclusief het fantastische team van Cruydt-Hoeck!

Het overzicht van soorten in het streektuinmengsel van de streek Centrale Stuwwallen
Overzicht van soorten in het streektuinmengsel van de streek ‘Centrale Stuwwallen’ (Utrechtse heuvelrug, Veluwe en aangrenzende Pleistocene zandgronden).
Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Deel dit

Andere verhalen

Vrolijk krantenbericht over nóg een Overijsselse streektuin (waar zaden van kaasjeskruid blijkbaar voor het oprapen zijn)

De Stentor bezocht de streektuin van Wim Waanders in Ommen. Die tuin is volop in ontwikkeling. De visvrije vijver is net nieuw aangelegd, maar bruist nu al van de waterkevers,...

Terugluisteren: Vroege Vogels bezoekt twee streektuinen (en ontdekt dat de ene rivier de andere niet is)

Tsjirp, tsjirp! Heb je het al gehoord? Vroege Vogels-verslaggever Henny Radstaak heeft in twee verschillende streken een streektuin bezocht! Over bijvoorbeeld grasklokjes en klokjesbijen, balkons en erven, zweefvliegen en vijvers,...