25 oktober groot feest ónder en óver bomen: het Bomenfestival in Vught (met workshop ‘Hoe maak ik van mijn tuin een Streektuin?’)

Een kampvuur, een optreden van Nynke Laverman, een workshop ‘streektuinieren’ – en daaromheen een groot bomenfeest! Dat alles op 25 oktober in Park Voorburg in Vught.

Het programma is nog veel uitgebreider. Zo is er een muzikale ode aan de boom door de Bossche stadscomponist Bart van Dongen, zijn er meerdere andere optredens, klinken prettige beats van Willow Hifi, kunnen lezingen en workshops worden bijgewoond en is er een gezellige bomenwandeling door het in 1885 in Engelse landschapsstijl aangelegde park.

We hebben het natuurlijk over het jaarlijkse Bomenfestival van Meerbomen.nu. Dit initiatief van Urgenda begint straks alweer aan het vijfde plantseizoen – en is in de tussentijd flink ontwikkeld en gegroeid.

De kern blijft hetzelfde: zaailingen die geen goede kans hebben een volwassen boom te worden elders een goede groeiplek geven – bijvoorbeeld bij jou in de tuin. Vorig jaar ging het om 2 miljoen bomen – dit jaar zijn het er naar verwachting nog meer.

Nieuw is de Bomenvinder. Die tool moet je helpen om een geschikte zaailing te vinden – door na te denken over bijvoorbeeld je grondsoort, hoeveelheid zonlicht, of je een inheemse boom wilt – en welke waarde die heeft voor bijvoorbeeld insecten en vogels. Bovendien wordt gewerkt aan een streekeigen plantadvies.

Als je meer wilt weten over kenmerkende bomen en struiken voor jouw streek, raden we ook van harte aan iets langer rond te kijken op Streektuinen.nl. We hebben voor elk van de 25 ecologische streken van Nederland een overzicht gemaakt van de meest kenmerkende bomen en struiken. Op zoek naar die informatie? Zoek even jouw streek op – en scroll een stukje naar beneden in de tekst onder het kopje ‘icoonsoorten’.

Kom je 25 oktober ook naar het Bomenfestival? Dan wordt het gewaardeerd als je van tevoren het aanmeldformulier op de website even invult.

Zomerlinde met meidoornheg
Een boom planten is één ding, een boom eeuwenlang laten staan nog weer een heel andere uitdaging. Dat is gelukkig gelukt met deze mogelijk bijna 400 jaar oude zomerlinde in Zuid-Limburg – met op de achtergrond een veel jongere meidoornheg. De ecologische waarde van bomen neemt doorgaans steeds verder toe, hoe ouder ze zijn. Beschermen van de laatste oude boskernen en solitaire oerbomen is dus een topprioriteit.

Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Deel dit

Andere verhalen

Boom planten? Denk ook na over de verteerbaarheid van de bladeren (en doe het bodemleven een plezier)

‘Beter een haagbeuk dan een beukenhaag.’ Bomen verschillen sterk in de verteerbaarheid van hun bladafval. En dat verschil in strooisel kan grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit, niet alleen in...

Komende winter een boom of struik planten? Hier zie je welke (ecologisch waardevolle) soorten thuishoren in jouw streek!

November staat voor de deur, en dus begint er weer een nieuw plantseizoen. Heb jij nog ruimte voor een boom of struik in de tuin, of wil je misschien een...