Vechtdal tuintje

Wij zijn het experiment aangegaan om uitsluitend met inheemse kruiden, bomen en struiken te werken in onze tuin van ongeveer 200 m2. De bedoeling is een ecologische stepping stone te vormen, waar zo veel mogelijk soorten (uit de omgeving) leefgebied vinden. De bedoeling is natuurlijk ook daarvan te genieten, en verwonderd te zijn waar de natuur het plan overneemt.

Alles in onze tuin is zo ingericht dat het de soortenrijkdom optimaal versterkt. Van diverse soorten dood hout om schimmels, paddenstoelen en bacteriën aan de bodem mee te geven, een droog en zonnig deel met (extra) schraal zand, een wadi, moeras, visvrije vijver en op zeer kleine schaal een bosvegetatie in de schaduwzone. In het grootste deel van de tuin zijn kalkrijke, maar voedselarme systemen nagebootst, die geïnspireerd zijn op de stroomdalgraslanden langs de Vecht en deels ook op Limburgse kalkhellingen en uiterwaarden van Maas en IJssel.

Er staat dan ook een groot aantal bedreigde rode lijst-soorten – als zaad of plant afkomstig van gespecialiseerde kwekers. Bijzondere voorbeelden zijn het kluwenklokje, betonie, spaanse ruiter en het sterk bedreigde valkruid.

Je vindt bij ons op kleine schaal verschillende sferen in onze tuin, zoals een schaduw- en humusrijkere bosvegetatie met bosanemoon, wilde hyacint, grote muur en de “echte” gele dovenetel. Rondom de vijver verschillende moerasvegetatie met bijvoorbeeld blauwe knoop, grote pimpernel, echte koekoeksbloem, lange ereprijs en een zonnig klein Junner Koeland met de steenanjer en kleine en grote tijm. Daarnaast hebben we ook nog een groen dak zelf aangelegd, en ook deze alleen ingezaaid met inheemse kruiden, zoals tijm, zandblauwtje, wit vetkruid, muurpeper en tripmadam. Dit is een heel schraal systeempje, dat dus zeer langzaam groeit.

Ook het grasveldje en graspaden zijn (voor de liefhebber) kleine kruidenparadijsjes, met tredplantjes als oa madelief, rolklaver, akkerhoornbloem, muizenoor, gewone ereprijs en knolboterbloem. Een erfafscheiding met de buren is een open hekwerk, om ruimte te bieden aan een diversiteit aan inheemse klimplanten. Tot slot staan er ecologisch waardevolle struiken, zoals meidoorn, sleedoorn, sporkehout, verschillende wilde rozen en wilgensoorten – waar mogelijk allemaal uit autochtone bron. Wij laten onszelf graag verrassen door de groeiende rijkdom aan insecten die dit aantrekt.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Wat we het allerleukste vinden is dat je elk jaar ziet hoe de biodiversiteit toeneemt, en daarmee dus het leven in de tuin rijker en diverser wordt. En daarbij genieten we van onze kinderen die er leven in ontdekken en vol enthousiasme ons roepen als ze weer iets bijzonders gezien hebben.

Over deze tuin
Vechtdal
Arriën
Rijtjeshuis (ook hoekwoning en 2-onder-1 kap)
Kalkrijk zand
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Drieendertig

Tuin met vaste planten, zaaigoed en groenten in polderlandschap/akkerland. Zware klei, onbeschut.

Humusrijke vijvertuin

Voor en achtertuin. Voortuin met kleine vijver, dikke laag eikenbladeren, gemengde heg, varens en nieuwe verhoogde bed met inheemse planten....

Rare breeds farm

1 hectare vrij te ontwikkelen