Rijtjeshuis
Het typisch Nederlandse huis is een rijtjeshuis en dus de typisch Nederlandse tuin een rijtjestuin. Ook als die klein zijn van omvang, kunnen het ware oases zijn, vol van leven.
Dat blijkt onder andere uit de tuin van pionier Jochem Kühnen in het dorp Beek, bij Nijmegen. Met zo’n honderd vierkante meter is het een hoektuintje van bescheiden proporties. En toch heeft Jochem er al bijna 2.400 soorten gedetermineerd – planten en dieren die spontaan zijn tuin hebben gevonden. Ruim 20 van die soorten zijn in Nederland zelfs voor het eerst waargenomen in die kleine, maar knalgroene tuin.
In dit langere portret lees je alles over de tuin en wat Jochem bezielt. En in deze aanzienlijk kortere versie een aantal van Jochems belangrijkste tuintips.
De kern: inheemse planten – en dan liefst lekker veel. Inheemse planten hebben over duizenden jaren relaties opgebouwd met insecten en tal van andere levensvormen. Exoten en cultivars (tuinplanten bij de meeste tuincentra) kunnen daar niet aan tippen – of zijn soms zelfs schadelijk voor de biodiversiteit.
Jochem heeft de tuin verder volledig geoptimaliseerd voor natuurlijk leven. Zo ligt er dood hout voor schimmels en kevers, biedt een grote ‘insectenmuur’ nestgelegenheid aan allerlei soorten wilde bijen en ‘miniwespen’. De fietsenschuur heeft een bloeiend groen dak, de voortuin een gemengde heg, de achtertuin een paar wat hogere (knot)bomen – en er is een vijver, die omdat er geen vis in zit, bruist van allerlei andere levensvormen. En ‘natuurlijk’ komen er ook allerlei typische streeksoorten voor in Jochems tuin. Daarover zie je meer in onderstaande video over zijn tuin.
Jochem vindt die tuin niet heel bijzonder. Ook in jouw tuin kunnen duizenden soorten leven, zegt Jochem – mits er inheemse planten staan én je goed kijkt wat daar allemaal op afkomt. Die ene tuin is dus zeker geen blauwprint voor andere streektuinen. Streektuinieren kan op heel veel verschillende manieren, en juist die variatie is ook heel waardevol. Maar die ene hoektuin in Beek is in elk geval wel een heel inspirerend voorbeeld, dat laat zien dat ook kleine, doodnormale tuinen een waar walhalla kunnen zijn voor natuurlijk leven!