Kwekers

Hieronder zie je een overzicht van kwekers of leveranciers van inheemse bloeiende kruiden, zaden en autochtone bomen en struiken – die wij aanbevelen:

Kaart

Alle kwekers

Boomkwekerij van den Broek

Boomkwekerij van den Broek is specialist in inheemse ofwel landschapseigen landschapsbeplanting. Zo bieden zij diverse oudhollandse boomsoorten in het assortiment, waaronder liguster, meidoorn oudhollande appelbomen zoals de sterappel, mispel en hazelaar. Al hun bomen komen van hun eigen kwekerij.

Cruydt Hoeck

Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen hun proces van kweken. Zo hebben ze niet alleen verschillende inheemse soorten, maar proberen ze ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.

Meerbomen.nu

Meer Bomen Nu oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes brengen ze naar een Bomenhub, een tijdelijke opslagplek, of ze worden direct opgehaald door iemand die graag wil planten. Allemaal voor en door duizenden vrijwilligers door het gehele land.

NL Plants

NL Plants is specialist op het gebied van bos- en haagplantsoen. Een groot deel van hun assortiment bestaat uit autochtone planten van geselecteerde opstanden uit de Rassenlijst Bomen. Deze planten worden zo duurzaam mogelijk gekweekt en geleverd.

Deze kweker is alleen interessant als je een grote order kunt doen.

Stichting Heg & Landschap

Het Boomplantprogramma wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Fondation Yves Rocher. In het kader van haar Plant for Life -programma kunnen ze jaarlijks op een aantrekkelijke manier 75.000–100.000 struikjes/boompjes verdelen onder enthousiaste planters. De totale hoeveelheid plantgoed waarmee we Nederland in de periode 2013-2023 op deze manier konden verrijken komt uit op 800.000. Omgerekend is er hierdoor ruim 200 km aan nieuwe heggen bijgekomen. De Fondation wil met haar Plant for Life -programma de biodiversiteit verhogen.

Bestellen vanaf oktober tot zover de voorraad strekt (100.000 plantjes). De website biedt buiten deze periode geen bestelfaciliteiten.

Stichting NL Bloeit

Deze kwekerij is een aantal keer per jaar open voor particulieren tijdens de speciale Open dagen. Zij kweken ruim 70 soorten inheemse wilde planten (gifvrij!) en ze hebben ook diverse inheemse wilde (autochtone) struiken en bomen (35 soorten) op pot staan die zij zelf ook graag toepassen bij hun projecten. Je kunt op de Open kwekerij dagen bij hen terecht terecht voor plantadvies en voor de aanschaf van de planten, struiken en bomen. Tevens is hun boek Planten van hier een absolute aanrader!

Tuincentrum Huitink

Staatsbosbeheer levert ook autochtoon plantgoed aan deze kweker. Hier kun je dus ook hegplantgoed, struiken en bomen vinden uit oude wilde populaties van Nederland.

Wilde planten kwekerij Kas&Co

Zij zijn sinds 2017 bezig met het kweken van wilde planten die het ook in de tuin prima doen en die daarmee helpen om allerlei dieren een voedselbron te bieden, ook in de tuinen in de stedelijke omgeving. Aardig wat algemenere planten, een aantal wat minder algemene, een paar behoorlijk zeldzame en ook een paar heel bijzondere inheemse planten, die vrijwel uitgestorven zijn in ons land. Vooral die laatste soorten trekken de aandacht van Het Levend Archief waar ze dan ook onderdeel van uitmaken.