Kwekers
Hieronder zie je een overzicht van kwekers of leveranciers met planten die zo veel als mogelijk zijn opgekweekt uit de laatste wilde populaties van Nederland (zogeheten ‘autochtoon plantmateriaal’), in plaats van heel andere regio’s in Europa.
Verder zijn er al veel bestaande mooie overzichten van gifvrije en/of biologische kwekers in Nederland. Zie bijvoorbeeld De Wilde Weelde, Biotuinwijzer, AVVN samen natuurlijk tuinieren en Inkt&Aarde.
Kaart
Alle kwekers
Boomkwekerij van den Broek
Boomkwekerij van den Broek is specialist in inheemse en landschapseigen beplanting. Zo bieden zij naast diverse inheemse soorten (van egelantier tot grauw wilg, en wegedoorn tot gele kornoelje) ook oud-Hollandse boomsoorten in hun assortiment, zoals de sterappel en mispel. Al hun bomen komen van hun eigen kwekerij.
Cruydt-Hoeck
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen hun proces van kweken. Zo hebben ze niet alleen verschillende inheemse soorten, maar proberen ze ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Meerbomen.nu
Meer Bomen Nu oogst zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes brengen ze naar een Bomenhub, een tijdelijke opslagplek, of ze worden direct opgehaald door iemand die graag wil planten. Allemaal voor en door duizenden vrijwilligers door het gehele land.
NL Plants
NL Plants is specialist op het gebied van bos- en haagplantsoen. Een groot deel van hun assortiment bestaat uit autochtone planten van geselecteerde opstanden uit de Rassenlijst Bomen. Deze planten worden zo duurzaam mogelijk gekweekt en geleverd.
Deze kweker is alleen interessant als je een grote order kunt doen.
Plantmark
Kwekerij van inheemse vaste planten, die als bronmateriaal zaden van Cruydt-Hoeck gebruikt. Deze inheemse kwekerij is gestart om niet alleen in openbaar groen maar ook bij mensen in de tuin biodiversiteit te stimuleren. Plantmark hoopt mensen te inspireren en te laten genieten van alles wat groeit, bloeit en leeft in hun omgeving.
Stichting Heg & Landschap
Het Boomplantprogramma wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Fondation Yves Rocher. In het kader van haar Plant for Life -programma kunnen ze jaarlijks op een aantrekkelijke manier 75.000–100.000 struikjes/boompjes verdelen onder enthousiaste planters. De totale hoeveelheid plantgoed waarmee we Nederland in de periode 2013-2023 op deze manier konden verrijken komt uit op 800.000. Omgerekend is er hierdoor ruim 200 km aan nieuwe heggen bijgekomen. De Fondation wil met haar Plant for Life -programma de biodiversiteit verhogen.
Bestellen vanaf oktober tot zover de voorraad strekt (100.000 plantjes). De website biedt buiten deze periode geen bestelfaciliteiten.
Stichting NL Bloeit
Deze kwekerij is een aantal keer per jaar open voor particulieren tijdens de speciale Open dagen. Zij kweken ruim 70 soorten inheemse wilde planten (gifvrij!) en ze hebben ook diverse inheemse wilde (autochtone) struiken en bomen (35 soorten) op pot staan die zij zelf ook graag toepassen bij hun projecten. Je kunt op de Open kwekerij dagen bij hen terecht terecht voor plantadvies en voor de aanschaf van de planten, struiken en bomen. Tevens is hun boek Planten van hier een absolute aanrader!
Tuincentrum Huitink
Staatsbosbeheer levert ook autochtoon plantgoed aan deze kweker. Hier kun je dus ook hegplantgoed, struiken en bomen vinden uit oude wilde populaties van Nederland.
Wilde planten kwekerij Kas&Co
Kas & co kweekt sinds 2017 wilde planten die het ook in de tuin goed doen en die daarmee helpen om allerlei dieren een voedselbron te bieden. De kwekerij is ook een verkooppunt voor (autochtone) bomen en struiken van Staatsbosbeheer.
Wilde planten kwekerij Limburgs Heuvelland
Yvonne is 25 jaar geleden gestart met deze kwekerij vanuit liefde voor de natuur in Limburg. Haar missie: behoud van zoveel mogelijk plantensoorten en daarmee een bijdrage leveren aan de natuurlijke rijkdom. Ze kweekte aanvankelijk met zaden die voor 100% uit wilde populaties in de buurt werden geoogst. Inmiddels komt het zaad dat ze gebruikt deels van wilde populaties in Nederland, en deels van zaadtelers die gedeeltelijk of niet uit wilde populaties oogsten. Wel is alles inheems.