De hoekjes tuin

Oude maasduin. Vroeger is hier door eigenaren van een klein boerderijtje een soort pariculier bosje aangelegd. Daardoor staat er o.a. nog een restant van inheemse eiken maar ook een ceder. Aan de straatkant is alles weggehaald om bouwperceel te worden. Helaas is er ook een enorme rode beuk weggehaald. Het duidelijkste streekelement is het hoogteverschil achter onze schuur. Daar gaat het ineens naar beneden. En het eindigt dus bij een stukje oude eikenwal. Achter de schuur is er nu een padden- en salamanderpoel gemaakt die regenwater van de schuur opvangt en inheems is aangeplant. Tuurlijk kattestaart, waterweegbree, dotterbloem, moerasvergeet-mij-nietje, echte koekoeksbloem, moerashertshooi. Waar het water overloopt bij veel regen daar blijft niets staan. Zakt meteen de grond in. Start van de boshoek. Tussen takkenrillen staat hulst, tamme kastanje, rode beuk, beuk, een grote esdoorn en een jonge acacia. Daar is ook onze laatste buurtuin en na de takkenril is een gemengde haag gezet met inheemse planten. Deze gaat de hoek om (achtergrens) achter de eikenwal. In de haag staat inheemse liguster, hondsroos, Spaanse aak, sporkehout, hulst, taxus, hazelnoot, vlier, meidoorn.
Er is een veldje waar nog veel zon komt maar het zaaien van een wilde plantenmengsel wat mis is gegaan. Er staat behalve gras en helaas ook resten raaigras wel grote cichorei, toortsen, kaardebol, digitalis, malva. Zelfs deels op de bewaarde grote wortelstronken van de gevelde bomen. Deze liggen langs de buurgrens. De later nog gevallen sparren door een storm zijn vervangen door een grove den. Op en om de stronken groeien wilde roos, doornloze braam, eikvaren, een georven sering en euonimus en hazelaar. Wat er komt is deels wild zoals ook de dagkoekoeksbloem en brunel. Ook heksenkruid gevonden. In het bosje stond alleen penningkruid en stinkende gouwe. Inmiddels ook wat varensoorten.
Tussen huis en schuur zijn we nog veel bezig. Wel is ook daar langs een hoge klimophaag een trapje omlaag ontstaan, een maasgrindpad, stapelmuur met reststenen met kruiden er bovenop. Aan het eind bij de schuur weer omhoog. Hier is nu pas meer aanplant. Wat kleine appelboompjes, kwets, bes, sierappeltje, krenteboompje en wat border die niet perse inheems is. Het gras is wel ruig met van alles er in. Dit wordt onregelmatig gemaaid. Het perceel is smal en lang. Naast het huis tussen zuidterrasje en hoge oudere klimphaag is net ruimte om een aanhangertje wat dieper de tuin in te rijden. Dat lijkt net een landweggetje. Soms 2 sporen met aan de schaduwkant spontaan fluitekruid en varentjes. In het gras madelief, kruipende boterbloem, weegbree, wat witte klaver, uitgezaaid zilverblad, kaardebol, paardenbloem. Vandaar ook de hoekjestuin. Fruit, bosje, water, zon, schaduw en ontwikkelingszones. Materiaal voor een steen, puin, zand, zonmuurtje ligt klaar. Doel is veel vogels, bijen, vlinders, muisjes, egels, eekhoorns – kortom beestjes tuin. Bijna hoek van een straat. Dus links 4 buren op 70 meter, achter 1 buur en rechts 1 buur. Voortuin is parkeren op eigen grind, daarnaast wilde weelde op ongeveer 6 x 5 meter inclusief wilde smele, weegbree, pitriet, krenteboomstruik, lijsterbes, teunisbloem, vrouwenmantel, roze dovenetel, ajuga etc.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

De verassing als er toch ineens een fijn, blauw klokjesbloempje standhoudt of de ontdekking van grijskruid. Vooral de vogels, o.a. de mussenkolonie en het paartje holenduiven en houtduiven (onze 'kippen'). Ook in de winter puttertjes tot op het terras.

Over deze tuin
Limburgse Maasstreek
Milsbeek
Erf (vrijstaand)
Zandgrond
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Van tegeltuin naar thuis voor salamanders

Mix van uitheemse en inheemse planten, zoals jacobskruiskruid, wilde marjolein, kaardebol, paarse morgenster, duifkruid, beemdkroon, wilgenroosje, muskuskaasjeskruid, leverkruid.

Kleine stadstuin

Kleine stadstuin langs het Amsterdam Rijnkanaal. In transformatie van 'standaardtuin' (met veel niet-lokaal groen) naar een streektuin met inheemse struiken...

Tableau vivant

Van een stilleven (okt 2023) tramsformeer ik mijn tuintje tot een levendige grotendeels inheemse en biologische tuinkamer. Ik gebruik grotendeels...