Collectieve moestuin met streekeigen ‘Vechtdalheg’

De tuin is een collectieve biologische moestuin bij Ommen. Deze heeft een ideële doelstelling: een groep vrijwilligers werkt op het land aan de gifvrije teelt van groenten en fruit en een vast deel van de oogst gaat naar de Voedselbank en anderen die het niet breed hebben.

De tuin heeft ook een ecologische doelstelling: er zijn vaste kruidenstroken voor bestuivende insecten met een groot aanbod van inheemse bloemen, en om de tuin ligt aan een twee zijden een in totaal 70 meter lange gemengde heg. Die bestaat uit vier soorten ecologisch waardevolle struiken die ook van nature voorkomen in het Vechtdal: eenstijlige meidoorn, sleedoorn, hondsroos en egelantier. Om de overstromingsvlakten van de Vecht na te bootsen is de heg bekalkt. Daarnaast is de nabijgelegen bosmantel verrijkt met onder andere Europese vogelkers en lijsterbes. Alle aanplant is afkomstig uit autochtoon plantgoed (opgekweekt uit wilde populaties in Nederland).

De sleedoorn is nog een verhaal apart: die stamt (via het kweekprogramma van Staatsbosbeheer) af van de wilde sleedoornstruwelen uit het nabijgelegen Junner Koeland, een kilometer verderop. Streekeigener kan dus eigenlijk niet 😉 In de heg groeit en bloeit op een aantal plaatsen nog een andere echte streeksoort voor het Vechtdal: de lange ereprijs (zie foto).

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

De grootste vreugde van ecologisch tuinieren vind ik het herstellen van de harmonie tussen mens en natuur. Al is het maar op een postzegel: samenleven blijkt mogelijk te zijn (en heggenlandschappen zijn daar een prachtig voorbeeld van).

Over deze tuin
Vechtdal
Arriën
Gezamenlijke tuin
Kalkrijk zand
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Rommelige voortuin

Beukenheg en een aantal sierperen zorgen voor wat 'structuur' in de tuin, de rest van de begroeiing is lekker rommelig....

Achtertuin

Ik woon vlak bij de uiterwaarden. Er ligt stevige klei, aangevuld met/bepaalde plekken met zand. Ik laat er vanalles groeien,...

Stadse oase

De tuin is een stadse oase, groen en koel. Toen ik hier kwam wonen was het een kaal grasveld met...