Moekes Wildernis

Onze tuin is deels een kleine boomgaard en deels een siertuin. Alle planten zijn biologisch gekweekt en zoveel mogelijk inheems. De niet-inheemse planten die er zijn, zijn voor verlenging van de bloeiboog, of omdat ze bedoeld zijn als ons voedsel of medicinaal zijn.

Onze tuin heeft veel streekeigen planten, zoals de beemdkroon, de meidoorn, de sleedoorn en de heemst. Er is naast aangeplante planten ook ruimte voor spontane planten die opkomen, zoals de dubbelkelk, de brandnetel of distels.

In het midden van de boomgaard hebben we een bloemenheuvel aangelegd met de arme grond wat onder de tegels vandaan kwam tijdens het tegelwippen. Inmiddels is het een oase van bloemen en zoemt er van alles rond op zonnige dagen.

Naast de boomgaard hebben we een vogelbosje aangelegd met een (voornamelijk inheemse) hagenmix, zoals de vlier en de hazelaar. Na 1,5 jaar begint het hagenbosje nu wat meer body te krijgen en zitten er vaak veel vogels en zoogdieren.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

Ecologisch tuinieren is voor ons tuinieren met de natuur mee. Na een overgangsfase vind ik het tuinieren nu minder stressvol, want er is geen continue strijd met plaagdieren of onkruid.

We hebben onze biologische planten zoveel mogelijk uitgekozen voor verrijking van de lokale biodiversiteit en nu, twee jaar na aanplant, zien we steeds meer dierensoorten in onze tuin. Het oranje zandoogje en de sint-jacobsvlinder, veel meer bijensoorten, egels, salamanders, kikkers, padden en sinds kort zelfs de mol.

Over deze tuin
Zuidwestelijke zeekleipolders
's-Heer Arendskerke
Erf (vrijstaand)
Lemig zand
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Stap voor stap-tuin

We wonen nu 8 jaar in Ommen en zijn de tuin stap voor stap aan het herinrichten naar een meer...

Sporenringtuin

Wij hebben een gezamenlijke tuin van 30 bij 10 meter op een voormalig gemeentelijk grasveld. Daarin staat onder andere een...

De Helling

Een gastvrije tuin voor alles wat op- of langskomt. Voor alles is een plaats, maar niet overal. Dus vingerhoedskruid, kaardebol...