Wilde peen: gonzende nectarbron én waardplant

IJsseldal, Laaglandrivieren, Limburgse Maasstreek, West-Friesland, Zuidwestelijke zeekleipolders

Het zal jullie niet ontgaan zijn: de wilde peen staat weer in bloei. Bermen en ook ecologische tuinen worden weer gesierd door de grote witte schermen van ragfijne bloemetjes, die op dunne, hoge stengels vaak flink boven de andere kruiden uitsteken.

Met die plotse bloei leidt peen het tweede deel van de zomer in. En de nectarrijke bloemen verschijnen op een moment dat met name zweefvliegen het goed kunnen gebruiken.

Wilde peen is een algemene soort, die door heel Nederland kan worden gevonden. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt in Zeeland, Noord-Holland, het volledige rivierengebied en Zuid-Limburg. Toch kan peen ook goed aanslaan op armere zandgronden.

Wil jij peen in je tuin? Hou er dan rekening mee dat peen tweejarig is. Dat wil zeggen: wil je er volgend jaar van genieten, dan is het goed de soort aan het einde van de zomer te zaaien. Dan heeft de plant goed de tijd om een diepe penwortel te vormen. En de kans is goed aanwezig dat de soort zich daarna steeds weer uitzaait.

Dat is niet alleen goed nieuws voor liefhebbers van zweefvliegen en piepkleine bestuivende kevertjes, maar ook voor wie hoopt op een van de grootste bekroningen uit het vlinderrijk: een bezoek van de koninginnenpage. Wilde peen is de belangrijkste waardplant voor deze majesteitelijke geel-blauwe vlinder. De warmteminnende koninginnenpage kan bij mooi weer flinke afstanden afleggen en is inmiddels in heel Nederland wel te vinden, tot de Waddeneilanden aan toe. De grootste kans heb je voorlopig nog in de zuidelijke helft van het land.

Wilde peen in bloei
Meld ook jouw tuin aan!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Deel dit

Andere verhalen

Hoe een piepkleine voortuin in Hattem meehelpt een bijzondere lokale vlinder in stand te houden

Wat zelfs voor beheerders van grote natuurgebieden een droom is, lukt in een bescheiden voortuin in Hattem: eitjes van de bedreigde sleedoornpage, en dat al meerdere jaren op rij! Het...

Dotters, koekoeksbloemen en akkerkruiden: zaaiactie (met video!) van de bijzondere bloemenmix van het Reestdal

Het is eind november, maar toch hebben we gisteren nog een bloemenweide ingezaaid, aan de rand van een tuin in het Reestdal, op de grens tussen Drenthe en Overijssel. Het...