Biodiversiteitstuin in aanleg

Mijn tuin van 120m2, is gelegen in een woongemeenschap van tinyhouses. Het hele terrein bestaat uit o.a. een voedselbos, moestuin en zo natuurlijk mogelijk ingerichte gemeenschappelijke tuinen. Mijn privétuin bestaat uit 3 driehoeken rondom mijn huisje.
In de eerste driehoek staat een klein houten schuurtje met een sedum/kruidendak. Daar is ook een zonnige hoek met (mini) fruitbomen en verschillende bessenstruiken.
In de tweede driehoek, op het westen, ligt een vlonder met daarvoor een graspaadje en een vijver (IVN Tuiny poel ). Rond de vijver staan diverse struiken, bomen en vaste planten.
De laatste driehoek op het zuiden bestaat uit een stukje natuurlijk gras met vaste planten rondom en een bomenhoekje en een bamboeschutting met diverse klimplanten. De bomen en leibomen rond de tuin zorgen voor de nodige schaduw en privacy.
In de hele tuin zijn diverse rommelhoekjes gecreëerd, met o.a. takken, stenen en zand, voor insecten, vogels en egels. In september wordt het bestaande gras vervangen door een inheems laagblijvend gras/bloemenmengsel van ecoflora.
Langs de buitenkant van de tuin is een 1-2 jarig bloemenmengsel gezaaid. De bloemenzaden worden geoogst en elk jaar opnieuw verspreidt.
Ongeveer de helft van de beplanting is inheems, waar kan gaat dat accent verschuiven naar nog meer inheems. Planten, struiken en bomen die je onder andere in deze tuin kunt vinden zijn: bitterzoet, wilde bosrank, struikklimop, framboos, rode bes, kruisbes, witte kornoelje, wilde appel, eenstijlige meidoorn, laurier, mispel, boerenwormkruid, wilde peen, gele kamille, koninginnekruid, hemelsleutel, duifkruid, beemdkroon, moerasspirea, vergeet-me-niet, zwanenbloem, gele lis, waterviolier, dotterbloem, gele plomp, veenwortel, wilde cichorei, klaproos, korenbloem, zeepkruid, slangenkruid, duizendblad, brunel, thijm, grote kaardebol, gele morgenster, St.Janskruid.
De parkeerplaats naast de tuin is halfverhard en wordt nog verder ingericht met bloemenvoegenmengsel  van Cruydt-Hoeck.
De tuin is ingericht om de biodiversiteit te versterken en vooral erop gericht om zo het aantrekkelijk mogelijk te maken voor insecten, bijen, vlinders, vogels, salamanders, kikkers, padden, egels en al het andere wilde leven.

Wat geeft jou plezier aan ecologisch tuinieren?

De aanwezigheid van inheemse soorten en vooral natuurbeleving. Ik word vrolijk van alles wat bloeit, zoemt, kruipt en vliegt. Obsidentify maakt hier overuren. Ik ben een vogelaar en geniet van alle vogels en hoop dat er steeds meer soorten komen. De steenuil heeft inmiddels ons terrein gevonden. Hoe gaaf is dat.

Over deze tuin
Laaglandrivieren
Erf (vrijstaand)
Rivierklei
Deel dit

Meld ook jouw tuin aan als streektuin!

Door mee te doen voeg je een klein natuurgebiedje toe aan jouw straat, kun je vier seizoenen per jaar genieten van een levende tuin – en versterk je de unieke biodiversiteit van jouw streek, door een klein leefgebied te creëren voor kenmerkende planten en dieren.

Andere tuinen

Altijd groene stadsoase

Tuin noordkant van Eindhoven, grenzend aan klein stadspark met oude inlandse eiken en bij de bouw van de wijk geplante...

Dewadi

Bostuin met 40 jaar geleden uit het Gooi gehaalde zaailingen die nu boven het huis uitgroeien. Noorse Esdoorn, gewone Esdoorn,...

Heijplaatstuin

Mijn tuin is een mix van aangeplante en aangewaaide planten. Ik geniet van streepzaad, koninginnekruid, kattenstaart, akkerkool, citroengele honingklaver en...