Jantine Schinkelshoek

Jantine SchinkelshoekIk ben met Hoopheggen gestart omdat ik onze leefomgeving wilde vergroenen. Het is ongelooflijk dat wij niet meer dezelfde geluiden horen als onze grootouders, wanneer we door de stad of door het landschap lopen. Gezang, getjilp, geritsel en gezoem dat eerst een logisch decor voor een wandeling vormde is er lang niet meer zoveel als vroeger. Veel wezens waar wij eerst ons deel van de aardkorst mee deelden, zijn verdwenen. Hoopheggen heet ‘hoop’ heggen, omdat we geloven dat wij met z’n allen dit weer kunnen herstellen binnen deze generatie mensen. Door onder andere vooral heel veel heggen te planten!

Heggen zijn een superefficiënte groene aders vol biodiversiteit in het landschap! We planten heggen omdat de aanplant van een heg direct een boost aan biodiversiteit oplevert. Op, rond, onder en tussen de heg leven binnen de kortste keren prachtige dingen: kruiden, mossen, paddenstoelen, insecten, vogels en andere dieren. En dit gave resultaat is boven de grond zo duidelijk te zien en te horen, zelfs wanneer je helemaal geen expert bent! Heggen zijn prachtig en passend bij de cultuurhistorie van ons landschap, ons erfgoed. In de stad zorgen ze voor verkoeling, verbinding en schuil gelegenheid voor kleine diertjes. Ze houden water vast, ze binden stikstof, zorgen voor privacy en filteren luchtvervuiling. What’s there not to like? Dus planten we ze. Met heel veel mensen! We verbinden verschillende groepen mensen met de natuur èn met elkaar. Niet peinzen, maar doen!

Streektuinen is echt een geweldig platform om de vaak stoffige kennis, die vooral nog in boeken te vinden is, te delen. Zodat jij precies weet wat je waar kunt planten om van de grootste betekenis te zijn voor de wereld om jou heen!

En wanneer je kennis hebt van de groene wereld om je heen, koester je haar hopelijk met liefde 🙂 We hopen dat het je dat veel moois gaat opleveren, dat je gaat doen wat er binnen jouw mogelijkheden ligt, én weet: wat je investeert in je omgeving komt altijd op een bepaalde manier terug. Geniet van het dankbare gezang, getjilp, geritsel en gezoem wat jouw moeite je oplevert!