Voorbeeld­tuinen

Het maakt niet uit wat voor tuin je hebt. Al heb je een balkon met één pot of een kleine geveltuin, dan passen daar al een of meerdere streekplanten in, en heb je dus een streektuin. Hieronder voor je inspiratie een overzicht van tuinen van anderen die zich aangemeld hebben als streektuinen.

Soorten tuinen

Balkon & gevel

Een pot met streekbloemen, een muur met klimplanten of insectenhotels, groene balkons en geveltuinen vormen het mooiste voorbeeld van de natuur welkom heten bij je eigen huis.

Rijtjeshuis

Het typisch Nederlandse huis is een rijtjeshuis en dus de typisch Nederlandse tuin een rijtjestuin. Ook als die klein zijn van omvang, kunnen het ware oases zijn, vol van leven.

Erf

Met een erf heb je ook wat meer ruimte voor grootschalige elementen, zoals een bloemenweide (met de mix van jouw streek!) of bijvoorbeeld een gemengde heg.

Gezamenlijke tuin

Gemeenschappelijke tuinen zijn prachtig: tuinen mét elkaar en vóór elkaar. En in deze publiek toegankelijke tuinen is ook nog volop ruimte voor het natuurlijk leven uit de omgeving.
"De heggenrankbij is een prachtig bijtje dat voor stuifmeel geheel afhankelijk is van heggenrank. Deze bij hoop ik via Streektuinen weer terug het noorden van het IJsseldal in te brengen waar ze nu verdwenen lijkt."
Screenshot 2024-04-23 at 11.44.01
Jantine Schinkelshoek
Stichting Hoopheggen

Laatst toegevoegd

Salamander vijvertuin

Vijver (onder meer): wateraardbei, moeras spirea, gele lis, gele plomp, waterpest, groene kikker, water salamander, engelwortel, egelskop, kalmoes, leverkruid. Tuin...

Oase Nieuwekampen

Permacultuur met diverse eetbare bomen en planten.

Wilde bloementuin Harculo

Veel inheemse struiken, rozenbottel, teunisbloem, distel, klaproos, cichorei, goudsbloem, slaapmutsje